Svjetski dan volonterki i volontera

Posted on 05.12.2006. | 0 comments

Godina 2001. bila je proglašena godinom volontera, a danas, 5. prosinca, je svjetski dan volontera. U više od 100 zemalja svijeta se ovaj dan označava kao dan “dobrih ljudi”. Zbog toga gotovo svi, pomišljajući na volontiranje, zamišljaju pomaganje starim ljudima, bolesnicima i invalidima, ili čišćenje Medvednice ili nešto slično. Da volontiranje može biti puno, puno više od toga; da volontirajući možete raditi i nešto što volite, putovati po svijetu, ili primjerice, ljetovati na Cresu, i doslovno naučiti sve i svašta, ne pada baš svakom na pamet. A volontirati se može i u SFeri.

Volonterke i volonteri su oni koji svake godine pomognu SFeri da napravi SFeraKon. I kad kažemo volonteri, ne mislimo samo na sve one SFeraše koji nesebično daruju svoje vrijeme, znanja i vještine kako bi SFerakon bio bolji i zanimljiviji. Oni su dio Društva, a od članova se volontiranje i očekuje. :)

Ne mislimo ni na članove ostalih esefičnih udruga i društava, iako smo im izuzetno zahvalni što svake godine volontiranjem svog vremena i rada obogaćuju našu konvenciju. Ipak, svi su oni već nekako vezani su hrvatski fandom, dio su domaće esefične zajednice. I to, naravno, ne umanjuje vrijednosti njihova volonterskog rada.

No, na svjetski dan volontera, SFera želi poslati jedan virtualni mah-mah i veliko hvala svim onim mladim ljudima koji su bili padobranci – koji nikog nisu znali, a javili su nam se i došli u SFeru i na SFeraKon, uskočili bez ustezanja i pomogli nam i više nego što znaju, i to ne osvrčući se na kreativno-živčani kaos koji je prirodno stanje svakog organizatora SF konvencije. Zato, Ana, dečki iz Osijeka, Gabi, Josipe, Mašo i Milena, danas mislimo na vas!