Umro Borivoj Jurković, urednik Siriusa

Posted on 07.06.2006. | 1 comment

U nedjelju 4. lipnja u Zagrebu je nakon duge bolesti preminuo Borivoj Jurković, legendarni urednik časopisa Sirius. Napustio nas je čovjek koji je vjerojatno najzaslužniji za razvoj znanstvene fantastike u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Za te zasluge je 1986. primio SFerinu povelju. Teško je precijeniti njegovu važnost i utjecaj: stajao je na čelu visokoprofesionalnog časopisa koji je ne samo objavljivao klasike i recentnu produkciju SF-a, već je sustavno poticao domaće stvaralaštvo. Časopis Sirius je ostao njegovo najveće životno djelo, a Borivoj Jurković ostaje zapamćen kao jedan od velikana hrvatske znanstvene fantastike.

Rođen 25. ožujka 1928. godine u Sarajevu, studirao je arhitekturu u Zagrebu, od 1952. radio u Zagrebačkom tjedniku, Radio Zagrebu, Filmskom vjesniku i Globusu. Od 1959. do umirovljenja 1992. godine radio je u novinskoj kući Vjesnik kao novinar i urednik u revijalnim izdanjima Svijet, Studio, Izbor, Start, Trag, Zov strip, Popaj, RS magazin i drugima; god. 1974-84. bio je glavni urednik Redakcije Romani i stripovi, u čijem je okrilju izlazio Sirius.

Jurković je pokrenuo i uređivao Sirius od 1. do 108. broja, prevodio strane novele za Sirius, a također je pisao znanstvenu fantastiku; objavio je oko stotinu novela i kratkih priča u Areni, Dometima, Studiju i Siriusu, katkad koristeći pseudonim Pineas Runner.