Doris Lessing dobila Nobela

Posted on 11.10.2007. | 0 comments

Vijesti.hr – Ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dobila je Doris Lessing, 87-godišnja britanska spisateljica poznata po tome što se nije ustručavala priznati kako joj dio opusa pripada navodno “trivijalnom” žanru znanstvene fantastike.

Doris Lessing je rođena 22. listopada 1919. godine u Kermanšahu u tadašnjem Iranu, a s obitelji se preselila u Britansku Rodeziju (današnji Zimbabve) gdje su joj djetinjstvo i mladost obilježili siromaštvo, odnosno život na financijski neuspješnoj farmi. Pažnju književnih krugova je izazvala godine 1949. romanom “The grass is singing” koji je s brutalnom iskrenošću opisao život bijelih farmera u kolonijalnoj Africi, kao i komplicirane odnose s domorodačkim stanovništvom. Lessingin rani opus je 1940-ih i 1950-ih bio obilježen komunističkom ideologijom, a 1960-ih i 1970-ih se više bavila psihološkim romanima.

Godine 1979. je započela ciklus roman “Canopus in Argos” u kojem je špekulirala o budućnosti ljudske vrste. Taj njen izlet u vode znanstvene fantastike dio kritike nije baš najbolje podnio, smatrajući da se ugledna književnica blamira pišući djela primjerenija svijetu jeftine zabave za adolescente.

Doris Lessing se udavala i razvodila dva puta, te ima troje djece. Prezime nosi po bivšem suprugu Gottfriedu Lessingu, njemačkom ambasadoru u Ugandi. Doris Lessing je u dobi od 87 godina postala najstarija primateljica Nobelove nagrade za književnost. Uz laureate nagrađene Nobelovom nagradom u drugim kategorijama, Lessing će 10. studenog u Stockholmu primiti iz ruku švedskog kralja Karla VI Gustafa medaljon, diplomu i deset milijuna kruna.