Naučite pisati fantasy pomoću Fantasy-O-Mata!

Posted on 08.05.2007. | 3 comments

U želji da potakne domaće autore da više pišu u jednom od najpopularnijih književnih žanrova u Hrvatskoj, Društvo SFera organizira prvu radionicu kreativnog pisanja fantasy priča u Hrvatskoj. Radionica nosi ime Fantasy-O-Mat, a njen je cilj da na praktičan način potakne domaće autore da više pišu u tom žanru, jednom od najpopularnijih među čitateljima u Hrvatskoj i svijetu. Književna radionica Fantasy-O-Mat održavat će se svakog utorka od 20-22:30h tijekom idućih dva i pol mjeseca, a počinje u utorak 15.05.2007. u 20h u prostorijama društva SFera na Kajzerici u Zagrebu.

Fantasy-O-Mat vodi predsjednica žirija za nagradu SFERA Mihaela-Marija Perković, a u okviru radionice svoja predavanja imat će domaći autori iz fantasy žanra i predstavnici relevantnih udruga poput “Reda srebrenog zmaja”. Radionica je koncipirana je kao kombinacija edukacije o pisanju kratkih fantasy priča sa stilskim vježbama u tom žanru i vježbama tehnika istraživanja tema i motiva iz fantasyja. Poseban naglasak Fantasy-O-Mata bit će na hrvatskoj baštini odnosno na elementima hrvatskog srednjovjekovlja, hrvatske poganske baštine i hrvatske kulture.

Sudionici će po završetku radionice napisati jednu fantasy priču u dužini 30-35 kartica, te biti upućeni u načine daljnjeg aktivnog brušenja kvalitete svog pisanja putem razmjene kritike. Također, polaznici Fantasy-O-Mata imat će prilike upoznati se s urednicima hrvatskih časopisa, fanzina i zbirki koje objavljuju žanrovske priče, posebno iz fantasy žanra.

Radionica Fantasy-O-Mat stoji simboličan iznos 60 kuna, a za sadašnje i nove članove društva SFera je besplatna. Broj polaznika ograničen je na 21, a ostali detalji, uključujući detaljan raspored radionice, nalaze se na web portalu društva SFera.

Dilema: Fantasy ili fantastika?
Za one koji se pitaju kako to da možemo tvrditi da se trudimo razvijati hrvatsku žanrovsku književnost, a pojam fantasy nismo preveli s “fantastika”, moramo naglasiti da je to stoga što u Hrvatskoj odavno postoje “fantastičari”, izvrsni pisci čiji radovi, međutim, nemaju veze sa fantasy žanrom. Kako nas od polemike tko u ovom suvremenom dobu polaže pravo na koje ime više zanima fantasy žanr, odlučili smo ga ostaviti u originalnoj engleskoj varijanti. Tko zna, možda s vremenom i fantasy postane toliko uobičajena riječ da će se pisati poput hardvera i softvera.