Kiborgezija

Posted on 04.12.2007. | 0 comments

KIBORGEZIJA je manifestacija koja će se održavati u sklopu 4. Velesajma kulture u Studentskom centru od 13. do 16. prosinca 2007. Cilj projekta Kiborgezija je postaviti značajne aspekte znastvene fantastike i cyberkulture u kontekst društvenih promjena uvjetovanih tehnologijom, mobilnošću, postkolonijalizmom i globalizacijom. Projekt okuplja stručnjake, studente, umjetnike i teoretičare iz područja teorije, književnosti, umjetnosti, arhitekture, politike, aktivizma i cyberpunka. U pet dana Kiborgezija će okupiti, aktivirati i promovirati interdisciplinarno i multidisciplinarno polje istraživanja svih aspekata cyberkulture i znanstvene fantastike. Projekt će istraživati poziciju ljudskog u cyberkulturi, odnose između umjetne i prirodne inteligencije i društveno-političke kulturne značajke tehnoloških utopija i distopija.

U projekt se uključila i SFera, koja će održati dvije književne večeri te radionicu pisanja kratke SF priče.

 • Književna večer: Kiber-Kroacija
  Predstavljanje domaće scene znanstvene fantastike kroz druženje s hrvatskim piscima mlađe generacije – aktivne od sredine devedesetih – koji objavljuju u najčitanijim hrvatskim publikacijama ovoga žanra.
  Voditeljica: Petra Bulić
  Gdje i kada: petak, 14. prosinca, 19h, predvorje Kina SC
  Autori koji će sudjelovati:Tatjana Jambrišak, Darko Macan, Dalibor Perković, Ivana Delač Horvatinčić, Bojan Sudarević, David Kelečić
 • Književna večer: UBIQ-ova čitaonica
  Urednici časopisa UBIQ, književnog časopisa za znanstvenu fantastiku, pozivaju autore da pročitaju svoje minijature (do tri kartice) ili izvatke duljih priča, uz mogućnost stručnih komentare i kriterije za objavljivanje u časopisu.
  Voditelji: Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak
  Gdje i kada: nedjelja, 16. prosinca, 19h, predvorje Kina SC
  Autori koji će sudjelovati: Antun Hernaut, Nikola Kuprešanin, Giovani Horvatinčić, Tomislav Babić

Za potrebe Kiborgezije radionice počinju ranije, pa tako SFerina radionica pisanja kreće već ovoga tjedna.

 • BUDUĆNOST U ŠACI – Radionica pisanja znanstveno-fantastične kratke priče
  Na radionici će se pokušati odgovoriti na sljedeća pitanja: Što je SF i koje su mu teme i podžanrovi? Science ili fiction? Koji su najčešći klišeji u SF-u? Kako pisati o alienima, dalekim svjetovima i svemiru i jesu li oni uopće potrebni za pisanje SF-a? Postoji li takvo što kao nova ideja u SF-u ili su sve ideje već iskorištene? Koja je anatomija kratke priče? Što znači sveto trojstvo: likovi – radnja – ideja? A što je sa stilom?
  Voditeljica: Irena Rašeta
  Termini: 7., 8. i 9. prosinac te 13., 14. i 15. prosinac, od 19 sati. U nedjelju 16. prosinca, na SFerinoj književnoj večeri, polaznicima radionice bilo bi omogućeno da pročitaju svoje radove, rezultate radionice.

Od predavanja izdvajamo: ŽENSKO, MONSTRUOZNO, DRUGO koje će održati Milena Benini; POLITIČKE UTOPIJE I DISTOPIJE koje će održati prof. dr. Žarko Puhovski; SVEMIRCI,KLONOVI I IZBJEGLICE koje će održati Hrvoje Jurić. Ostale radionice: NUDIM SVOJU VIZIJU (radionica o budućem izgledu ljudske zajednice); JA, SAMO BOLJA / BOLJI; VANZEMALJCI KAO IMIGRANTI, MIGRANTI, AZILATI, ILEGALCI; DIGITALNA POEZIJA / CYBERNETIČKA POEZIJA; STUDENT BUDUĆNOSTI; UMJETNOST LUTANJA – potraga za izgubljenim sobom i nepoznatim mjestom; PLESNA ROBOTIKA; URADI SAM; SCI FI šnajderaj.

Više o samoj Kiborgeziji, ostalim predavanjima i radionicama koje će se održati, pročitajte ovdje. Detaljan raspored događanja nalazi se ovdje.