Let’s go museum hopping!

Posted on 25.01.2007. | 0 comments

U petak, 26. siječnja 2007., u Planetariju Tehničkog muzeja u Zagrebu, od 18:00 do 20:00, održat će se predavanje “Zimsko zvjezdano nebo” u kojem će vam simulaciju zimskog neba koje se vidi iz Zagreba u idealnim uvjetima predstaviti Ante Radonić, voditelj planetarija. Tako ćete u kupoli planetarija moći vidjeti kakvo nam je zagrebačko nebo u raznim dobima noći, od večeri do jutra, a oni koji nisu vični stargazingu moći će se upoznati i s akutalnim položajem onih planeta koji se mogu vidjeti golim okom.

Kako vam se ne bi ukočio vrat dok gledate u nebo, svojom će vas glazbom razveseliti poznati zagrebački ansambl “Inti Raimi” koji će održati koncert tradicijske glazbe iz Ekvadora, Bolivije i Perua. Riječ je o glazbi koja je nastala sudarom pretkolumbovskih kultura s europskim barokom i klasičnom glazbom. No, nemojte kasniti, jer zbog specifičnosti projekcije na priredbu se neće moći ući poslije početka programa u 18 sati. A nakon svega, možete ostati i razgledati postav Tehničkog muzeja.

Ovo zanimljivo događanje dio je projekta pod nazivom “Noć muzeja” koji su smislili u Hrvatskom muzejskom društvu, u suradnji sa Zajednicom kulturnog turizma HGK i zainteresiranim muzejima. Inovativni pristup muzejskoj i turističkoj publici znači da će vas ne samo pustiti u muzej i njime besplatno stručno provesti, već da će vam ponuditi i zanimljive popratne sadržaje, poput gore spomenutog “Zimskog zvjezdanog neba”. Koji sve muzeji, osim Tehničkog, ove godine sudjeluju u ovoj akciji i što sve nude možete pogledati ovdje. Žurbe nema – “Noć Muzeja” traje do 01:00.

A ako sve to ne možete dočekati, evo još jedne poslastice: Continental film i Muzej za umjetnost i obrt dogovorili su se da film “Noc u muzeju”, snimljen prema slikovnici hrvatskog ilustratora Milana Trenca, bude svojevsrna najava manifestacije “Noć muzeja” te isti u zagrebačka kina stiže danas. “Noć u muzeju” je akcijsko pustolovna komedija u kojoj novozaposleni noćni čuvar Prirodoslovnog muzeja u New Yorku otkriva što se događa s voštanim, prepariranim i povijesnim stanovnicima muzeja na kraju dana kada posjetitelji odu svojim kućama. Kako se Ben Stiller i Robin Williams nose s oživljelim T-Rexom, Teddyjem Rooseveltom, Kamenim glavama Uskršnjih otoka, Oktavijanom, Neandrtalcem, Atilom i egipatskim faraonima, morat ćete saznati sami. Znate što vam je činiti!