Novi SFerin književni natječaj

Posted on 08.05.2007. | 4 comments

bluducnost.gifDvadeset prvo je stoljeće, te mistične dvije tisuće i neke godine, u koje su brojni SF autori tijekom prošlog stoljeća smještali svoja utopijska društva u kojima su svi ravnopravni i jednaki. Taj nam je cilj još uvijek utopija, daleka i nedostižna, nekima čak i zabranjena. I dokle god ćemo ono što nam je između nogu pretpostavljati onome što nam je u glavi, za cjelokupno naše društvo nema napretka.

Autori kao što su Ursula K. Le Guin, Samuel R. Delany i James Tiptree Jr. donositelji su, barem u pisanom obliku, jedne pravednije budućnosti u kojoj spol, rod i seksualna orijentacija, kakva god ona bila, ne igraju ključnu ulogu u životima njihovih likova. Sloboda nije sloboda ako je ne možemo utkati i u najmanji djelić našega postojanja. Za sada takva sloboda još uvijek postoji jedino u fikciji, barem što se tiče onih koji odstupaju od hetero-patrijahalnih normi, razmišljanja i stavova.

Zato valja nastaviti promišljati i probijati čvrste ljušture stereotipa. Valja se izboriti za utopiju perom i rječju, stoga se pozivaju svi autori na sudjelovanje u književnom natječaju Kakva nas b(l)udućnost očekuje? Natječaj je raspisan za žanrovske priče (SF, fantasy, nadnaravni horor) s elementima erotike, seksualnosti, te motivima koji se bave rodnim stereotipima i queer kulturom. Priče mogu imati do 10 kartica dužine, a rok za slanje je 1. rujan 2007.

Comments

comments

4 Comments

  1. A blud u Heinleinovom romanu Stranger in a Strange Land?

  2. a eto .. ima toga još podosta, nisam mogla sve spomenuti.

  3. zanima me, ovdje možemo bilo kakvu priču kreirati, određen je samo naslov.prvi put sam ovdje, pa me zbunio popis na linku. i da, još bitnije, kako da Vam to pošaljem???
    eto, hvala.valjda će bit kakav reply.

  4. Ovaj natječaj je star 3 godine i ta zbirka je već objavljena (link na zbirku je na dnu teksta)

    Za aktualne natječaje i njihova pravila, baci oko na NOSF forum:
    http://forum.tip.it/nosf/viewforum.php?f=27

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *