Novi SFerin književni natječaj

Posted on 08.05.2007. | 4 comments

bluducnost.gifDvadeset prvo je stoljeće, te mistične dvije tisuće i neke godine, u koje su brojni SF autori tijekom prošlog stoljeća smještali svoja utopijska društva u kojima su svi ravnopravni i jednaki. Taj nam je cilj još uvijek utopija, daleka i nedostižna, nekima čak i zabranjena. I dokle god ćemo ono što nam je između nogu pretpostavljati onome što nam je u glavi, za cjelokupno naše društvo nema napretka.

Autori kao što su Ursula K. Le Guin, Samuel R. Delany i James Tiptree Jr. donositelji su, barem u pisanom obliku, jedne pravednije budućnosti u kojoj spol, rod i seksualna orijentacija, kakva god ona bila, ne igraju ključnu ulogu u životima njihovih likova. Sloboda nije sloboda ako je ne možemo utkati i u najmanji djelić našega postojanja. Za sada takva sloboda još uvijek postoji jedino u fikciji, barem što se tiče onih koji odstupaju od hetero-patrijahalnih normi, razmišljanja i stavova.

Zato valja nastaviti promišljati i probijati čvrste ljušture stereotipa. Valja se izboriti za utopiju perom i rječju, stoga se pozivaju svi autori na sudjelovanje u književnom natječaju Kakva nas b(l)udućnost očekuje? Natječaj je raspisan za žanrovske priče (SF, fantasy, nadnaravni horor) s elementima erotike, seksualnosti, te motivima koji se bave rodnim stereotipima i queer kulturom. Priče mogu imati do 10 kartica dužine, a rok za slanje je 1. rujan 2007.