Novo: UBIQ

Posted on 13.11.2007. | 0 comments

“Ubiq” je književni časopis po prvi puta otvara prostor u suvremenoj hrvatskoj književnosti i teoriji za profesionalno, kritičko i akademsko bavljenje znanstvenom fantastikom. Ovaj časopis nastaje u tradiciji hrvatskih književnih časopisa, što dosad nije bilo slučaj u domaćoj znanstvenoj fantastici: naime, podjednako je posvećen novim književnim radovima domaćih pisaca, kao i teoriji i kritici znanstvene fantastike. Urednici Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak izuzetno su ponosni na činjenicu što u uredništvu i Savjetu časopisa sudjeluje niz eminentnih književnika i kritičara, poput Darka Suvina, Zorana Kravara, Nikice Gilića, Zorana Roška, Darka Macana i drugih.

U prvom broju “Ubiq” u književnom dijelu zorno ocrtava današnje stanje hrvatske znanstvene fantastike, gdje se, uz provjerena imena poput Branka Pihača i Milene Benini, nalaze i mladi autori u usponu, dok teorijski dio donosi hrvatsku premijeru novih radova Darka Suvina, vodećeg svjetskog teoretičara znanstvene fantastike, te esej o J. R. R. Tolkienu komparatista Zorana Kravara, javnosti poznatog po nedavnim radovima o antimodernizmu.

Ime časopisa dolazi od latinske riječi ubique – posvudašnji – a inspirirano je romanom “Ubik” Philipa K. Dicka. Ubik je kod Dicka sredstvo koje simulakrum oko nas čini realnijim, a dolazi u raznim oblicima, od spreja do jela i pila. Prikladno je časopis za znanstvenu fantastiku – žanr koji kritički promišlja nas same – nazvati po tom, kod Dicka, sveprisutnom a opet nedosežnom sredstvu.

Sve što vas interesira o “Ubiqu” saznajte na podforumu SFere.