Preminuo Kurt Vonnegut

Posted on 12.04.2007. | 0 comments

Kultni američki SF pisac Kurt Vonnegut preminuo je jučer u New Yorku u 84. godini života. Vonnegut je podlegnuo ozljedama glave koje je zadobio prilikom pada prije nekoliko tjedana.

Vonnegut je autor 19 romana, od kojih su mnogi bili bestseleri, te desetaka kratkih priča, eseja i drama. Njegovi su romani bili dobro prihvaćeni i u tzv. književnom mainstreamu, a među njima se ističu “Klaonica 5”, “Mehanički pijano”, “Modrobradi”, “Galapagos”.

Autor poznat po djelima u kojima je kombinirao satiru, crni humor i SF u svojoj knjizi “Bagombo Snuff Box: Uncollected Short Fiction” iznio je osam pravila za pisanje kratke priče:

  1. Koristite slobodno vrijeme totalnog neznanca tako da on ili ona nemaju osjećaj da su ga izgubili.
  2. Dajte čitatelju bar jedan lik s kojim se može identificirati.
  3. Svaki lik u priči mora nešto tražiti pa makar to bila i čaša vode.
  4. Svaka rečenica mora imati jednu od ove dvije svrhe – opisivati lik ili opisivati radnju.
  5. Počnite što bliže kraju, koliko je to moguće.
  6. Budite sadist. Kako god ljupki bili vaši glavni likovi, učinite da im se događaju najružnije stvari.
  7. Pišite da zadovoljite samo jednu osobu. Ako otvorite prozor kako bi ljubovali s cijelim svijetom vaša će priča dobiti upalu pluća.
  8. Dajte svojim čitateljima što je više moguće informacija u što kraćem periodu. Čitatelji bi trebali imati takvo razumijevanje teksta, o čemu se radi, gdje, kako i zašto, da mogu sami završiti priču u slučaju da moljci pojedu zadnjih par stranica.

(Booksa.hr)