GoH-ovi SFeraKona 2008

Posted on 11.04.2008. | 0 comments

RaosPredrag Raos, hrvatski književni enfant terrible i vrsan pisac, te jedan od najboljih autora domaće znanstvene fantastike, obilježit će kao počasni gost ovogodišnji, jubilarni 30. SFeraKon. Sve što ste Raosa ikad htjeli pitati o književnosti, svemirskim liftovima, njegovim prijevodima SF romana, seksu, erotici, noćnoj mori i znanstvenoj fantastici moći ćete na SFeraKonu!

JackWilliamsonTrideseti je rođendan veliki trenutak u svačijem životu, trenutak u kojem se ljudi obično po prvi puta ozbiljno okrenu da vide što su učinili. Tako se i SFera okrenula i sagledala svoje počasne goste kroz godine te se prisjetila kako je u Zagrebu gostovao čovjek kojeg su nazivali “Dekanom znanstvene fantastike”: Jack Williamson. Ako nemate pojma tko je to, nećemo vam reći sram vas bilo, već samo izvijestiti da je ovaj pisac drugi u povijesti kojem je Science Fiction Writers of America dodjelio titulu Grand Master of Science Fiction. (Prvi je bio Robert Heinlein.) U sjećanje na zagrebačko gostovanje ovog autora koji bi, da nije preminuo prije dvije godine, samo dva dana nakon ovogodišnjeg SFeraKona slavio 100. rođendan, SFera je odlučila da će upravo Jack Williamson biti Ghost of Honour SFeraKona 2008.

MorganNo, kako 30. SFeraKon nije baš svake godine, onda ni to nije sve! U suradnji s Algoritmom na SFeraKon 2008 SFera dovodi i britanskog pisca Richarda K. Morgana koji se proslavio prvijencem “Digitalni ugljik”. Morgan u romanu kombinira elemete cyberpunka i detektivskog romana, a radnju pokreće Takeshi Kovacs, protujunak istočnoeuropskih korijena. Godinu dana nakon objavljivanja, “Digitalni ugljik” nagrađen je nagradom Philip K. Dick, a šuška se da je Morgan prodao filmska prava za 1 000 000 dolara, i to ni manje ni više nego Joelu Silveru, producentu koji nam je donio filmove poput sva tri Matrixa, Predatora, Weird Science, Smrtonosno oružje, Umri muški i The Warriorsa. Film jedva čekamo! Takeshi Kovacs zaživio je i u drugim romanima, a Morgan se okušao i u stripu. Detalje možete saznati na njegovoj stranici te, naravno, na samom SFeraKonu!

Za one koji kojim slučajem ne znaju: SFeraKon 2008 održat će se na zagrebačkom FER-u od 25. do 27. travnja 2008. a sve detalje u vezi programa, satnice, upada i svih ostalih detalja, kao i uvijek, možete saznati na www.sferakon.org