Povelja SFere Borisu Švelu

Posted on 17.04.2008. | 0 comments

Povelja SFere posebno je priznanje kojim društvo SFera nagrađuje pojedince, skupine i projekte za izniman doprinos populariziji SF žanra široj javnosti. U svijetu u kojem se čitanje znanstvene fantastike, kao i aktivno bavljenje istom, smatra prilično “čudnom” zanimacijom, SFera želi posebno istaknuti i priznati one koji svojim trudom i predanim radom doprinose boljem shvaćanju i prihvaćanju znanstvene fantastike kao iznimnog žanra koji izaziva uvriježene društvene norme, potiče na promišljanje društva i svijeta u kojem živimo te kroz zabavu tjera mlade i stare da razmišljaju o znanosti, budućnosti i razvitku društva.

Povelju SFere dodjeljuje Predsjedništvo Društva na prijedlog članova, a 2008. godine ova je čast pripala zagrebačkom pravniku, piscu i i vrsnom SF znalcu Borisu Švelu, koji je svojim izvrsnim Projektom Heinlein obilježio domaću SF scenu 2007. godine. Naime, 07. srpnja 2007. bila je stogodišnjica rođenja kultnog američkog pisca i futurista Roberta A. Heinleina. Cijela je godina stoga u svijetu SF-a i fandoma bila u znaku ovog autora, a Boris Švel ga je s puno znanja i mašte predstavio i približio hrvatskoj SF i mainstream publici.

Kao urednik SFerinog glasila Parsek, posvetio je cijeli jedan broj ovom kontroverznom piscu, a na samu stogodišnjicu održao je u Profil Megastoreu odlično multimedijalno predavanje o autorovom životu i djelu, posebno osmišljeno za mainstream publiku te popraćeno prikazivanjem filma “Starship troopers”. Za prvi broj književnog časopisa za znanstvenu fantastiku, Ubiq, napisao je izvanredan i zapažen esej pod naslovom “Robert Heinlein – čovjek koji nam je prodao Mjesec”.

Stoga će, za ovaj izvrsno osmišljen i odlično realiziran projekt koji se protezao kroz cijelu kalendarsku godinu i koji je polučio velik odjek, Borisu Švelu na Svečanoj skupštini SFere, u subotu, 26. travnja, , u sklopu SFeraKona 2008, biti dodijeljenja Povelja SFere. U prošlosti Povelju su primili su Emisija “Eppur si muove” Radio Zagreba (1981), Dušan Vukotić (1982), Sirius (1983), IRO “Politika” i Brane Dimitrović (1984), Galerija Studentskog centra, Boban Knežević i Talijanski kulturni centar (1985), Centar za kulturu Pešćenica, Tehnički muzej i Borivoj Jurković (1986), Žiga Leskovšek i IRO “Prosveta” (1987), Dobrosav Bob Živković (1988), Bojan Krstić (2002.), Zarez (2003.), SF portal NOSF (2004.), Vlatko Jurić-Kokić (2005.) te Davor Šišović Bookaleta (2005.)