Dobitnici nagrada SFERA na Zagrijavanju

Posted on 07.05.2009. | 0 comments

Dragi te poštovani,

Kao što dobro znate, nacionalna nagrada za najbolja znanstvenofantastična djela zove se SFERA i svake godine o njoj se čuje/zna sve više!

No nije stvar samo o nagradi. Iza SFERE već dugo stoji cijela jedna scena, cijeli jedan niz autora, cijeli jedan svijet (točnije: bezbroj svjetova), koji samo čekaju da budu otkriveni!

A budući da je Zagrijavanje tu da zagrijava (jedne za druge, i dlanove za sve), zakazujemo vam sastanak: u petak, 8.5., u 19:30 h u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, gdje čitat će, govorit, šarmirat&co:

Tatjana Jambrišak (ovaj put u ulozi vodiča za autostopere kroz galaksiju)

I dobitnici nagrade SFERA:

TAMOYA nagrada SFERA za najbolji roman SANSHAL

(pravim imenom ROBERT VRBNJAK), rođen 1963. u Rijeci. Neko vrijeme studirao ekonomiju, poslije diplomirao na riječkom Filozofskom fakultetu. Objavljivao je po časopisima Rival, Plima, Književna rijeka, Sovremenost i BKG. Zastupljen u zbornicima Dan velikih valova (2001) te Plimaši – zbornik mlade proze (1997). Autor, od strane književne kritike često okarakteriziran kao tvorac specifičnog, montipajtonovskog kolorita koji se realizira u nadrealističkim, na trenutke čak i nihilističkim slikama, pod svojim pravim imenom objavio zbirke Triplex letačice (1996) i Ženi koju je spomenula ona (1999). SF romanom Dobitnik (2008) osvojio nagradu SFERA. Filmofil i ljubitelj glazbe, posebice jazza. Živio po Europi i Aziji. Plovio, radio po platformama, u turizmu … Sad u školi predaje tehnički odgoj. bavi se dizajnom knjige, kipari …

ZORAN nagrada SFERA za najbolju novelu KRUŠVAR

u trenutku pisanja ove biografije radi kao dopisnik za novine koje će prestati izlaziti prije nego što biografija bude objavljena. No, to će mu ostaviti više vremena da se bavi literarnim radionicama za osnovnoškolce i srednjoškolce, a možda konačno napiše i taj magistarski iz marketinga. Objavio je knjige Najbolji na svijetu, Izvršitelji nauma Gospodnjeg i Zvijeri plišane. Od te tri, prva mu je prevedena na poljski, a druga se prevodi. Dobio tri SFERE. Izvršitelji nauma Gospodnjeg proglašeni knjigom godine 2007., (odmah ispred drugoplasiranog Tolkiena) od strane portala “Fantasy Hrvatska”. Isti portal 2008. stavio Zvijeri plišane na treće mjesto, iza Martina i Pratchetta. Hrvatski lezbijski portali nisu radili top liste, ali su spremno prihvatili Zvijeri plišane kao prvu hrvatsku LGBTIQ afirmativnu knjigu za djecu.

Dopuna: spomenute novine još nisu prestale izlaziti, u međuvremenu dobio još jednu SFERU, treću nagradu na Istrakonu, postao član Hrvatskog društva pisaca, preuzeo obnašanje odnosa s javnošću za Gradsku knjižnicu Rijeka u kojoj vodi i literarne radionice za djecu i mlade – iz kojih su zasad izašle jedna dobitnica nagrade SFERICA i jedna dobitnica nagrade Protosfera.

DARIO nagrada SFERA za najbolju priču RUKAVINA

rođen je 1972. godine u Zagrebu. Diplomirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju i prozu. Objavljivao u časopisima za književnost Quorum, Vijenac, UV, RE, Ubiq, zatim u Večernjem listu, Karlovačkom tjedniku, Kameleonu, VAL-u, magazinu Cosmopolitan, raznim internetskim književnim portalima (Lupiga, Poluostrvo, Booksa, Bundolo, Bestseler, OFF VU), blogu, digitalnoj zbirci online poezije i proze Ink King, zbirkama Ekran Priče, Blog Priče godišnjim zbirkama SFeraKona, IstraKona, te raznim zbornicima. Finalist je natječaja Karlovačkog književnog kruga, natječaja Večernjeg lista za kratku priču 2005., časopisa Vijenac Matice hrvatske i nakladničke kuće AGM, 2006. Pobjednik natječaja INE za književno stvaralaštvo u 2003. godini, natječaja za kratku priču časopisa Kameleon, natječaja za SF priču udruge GAIA 2005, 2007, Best of the web 2005, 2006 časopisa PC Chip za književni blog Buddha u supermarketu, nagrada Mihovil Pavlek Miškina za prozu, Hrvatski sabor kulture, 2006. Nagrada Fran Galović, 2007 i 2008 za kratku priču, nagrada SFERA za 2006 i 2008. Uređivao online časopis Priče s blogerske strane weba, književni portal grupe B.O.R.G., suurednik zbirke kratkih priča Da sam Šejn, povodom natječaja portala Bestseler.net. Autor je zbirke poezije Tri dana (2005) i zbirke kratkih priča Buddha u supermarketu (2006). Znanstvenu fantastiku piše od pionirskih dana kada je i nagrađen na natječaju SUBNOR-a za priču Tajna zelene planete. Uređuje blog Sfermentacija (sfermentacija.blog.hr).

te

KRUNO ČUDINA

rođen 1979. godine u Zagrebu. Studirao Filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, radio u isto vrijeme, radi još uvijek u jednoj privatnoj firmi na poboljšanju ljudskih odnosa te kao pričuvni poslovni savjetnik. Objavljivan u Vijencu, Zarezu, Večernjem listu, Ekran priče_04, Najbolje hrvatske priče 2006., knjiga bestselerovog natječaja Da sam Šejn, te u časopisima KA/OS, Tema, RE: i Poezija. Upravo po prvi put objavljen i u zbirci hrvatske spekulativne fikcije Strune nemira. Napisao i zbirku pjesama Senzacije (učenja o budućnosti), na kojoj još uvijek radi i koja se uređuje za buduće izdavanje. Jedan od članova književnog pokreta Eventualizam, sa kojim je u izdanju Celebera objavio zbornik kratkih priča Nagni se kroz prozor. U rujnu 2008. objavio svoj prvi roman Bdjenje, u izdanju nakladničke kuće Aora. Trenutno piše novi roman, te uređuje kratke priče, koje će biti sabrane u njegovoj sljedećoj knjizi.

Moderirat i krhkom plavcom svemirskom upravljat će (pokušat)

Roman Simić Bodrožić