SFera u Profilu: “Književni časopis za znanstvenu fantastiku – Ubiq”

Posted on 19.02.2009. | 1 comment

U četvrtak, 19. 02. 2009, u 19h, SFera i Profil Megastore pozivaju vas na predstavljanje Ubiqa, jedinog književnog časopisa za znanstvenu fantastiku u Hrvatskoj. Ubiq će predstaviti urednici Aleksandar Žiljak i Tomislav Šakić te Zoran Roško, glavni urednik Zareza, , a sve to u prostoru Profil Megastorea (Bogovićeva 7, Zagreb).


U sklopu tribine SFera u Profilu Žiljak, Šakić i Roško ne samo da će vam predstaviti treći broj Ubiqa, u kojem se nalazi esej o romanu Marije Jurić Zagorke zbog kojeg je Tomislav Šakić nedavno prozvan „otkrivačem Zagorkina zaboravljenog romana“, već će vam pokušati dati odgovor na pitanje koji se inače sa žarom postavlja kad je riječ o žanru: “Koliko žanra, a koliko literature?“.

Urednički dvojac Žiljak-Šakić proslavio se radom na Ad Astri – Antologiji hrvatske znanstvenofantastične novele 1976.-2006. (Mentor, 2006.), dok se Zarez pod uredničkom palicom Zorana Roška još više otvorio znanstvenoj fantastici, ne samo objavljivanjem domaće SF priče, već i nizom zanimljivih teorijskih tekstova, kritika i prikaza o domaćoj i svjetskoj SF književnosti, među kojima je vrlo zanimljiv i nedavno objavljeni intervju s jednim od najpoznatijih svjetskih teoretičara znanstvene fantastike, profesorom Darkom Suvinom.

Ubiq je književni časopis koji po prvi puta otvara prostor u suvremenoj hrvatskoj književnosti i teoriji za profesionalno, kritičko i akademsko bavljenje znanstvenom fantastikom i fantastičnom književnošću. Ovaj časopis nastao je u tradiciji hrvatskih književnih časopisa, što dosad nije bilo slučaj u domaćoj znanstvenoj fantastici: naime, podjednako je posvećen novim književnim radovima domaćih pisaca, kao i teoriji i kritici znanstvene fantastike, ali i, šire, fantastičke književnosti.

Ime časopisa dolazi od latinske riječi ubique – posvudašnji – a inspirirano je romanom “Ubik” Philipa K. Dicka. Ubik je kod Dicka sredstvo koje simulakrum oko nas čini realnijim, a dolazi u raznim oblicima, od spreja do jela i pila. Prikladno je časopis za znanstvenu fantastiku – žanr koji kritički promišlja nas same – nazvati po tom, kod Dicka, sveprisutnom a opet nedosežnom sredstvu.

SFera u Profilu redovna je mjesečna književna tribina na temu znanstvene fantastike, fantasyja i horora koja se održava svakog predzadnjeg četvrtka u mjesecu, u 19h, u Profil Megastoreu.