SFera u Profilu: Ubiq 4 – Fantasy protiv znanstvene fantastike

Posted on 15.06.2009. | 0 comments

U četvrtak, 18. 06. 2009., u 19h, SFera i Profil Megastore pozivaju vas na tribinu SFera u Profilu koja će ovaj mjesec predstaviti četvrti broj Ubiqa, jedinog književnog časopisa za znanstvenu fantastiku u Hrvatskoj s temom “Fantasy protiv znanstvene fantastike”.

Četvrti broj Ubiqa, osim niza izvrsnih priča i pregleda novije srpske znanstvene fantastike, donosi i dva vrlo zanimljiva teksta koja promišljaju prijepore i postavke fantasyja i znanstvene fantastike. Riječ je o eseju “O žarištima za razumijevanje SF-a”, profesora Darka Suvina, ovogodišnjeg dobitnika nagrade SFERA za životno djelo, te tekstu “Veliki raskol” Fredrica Jamesona.

Na tribini će Aleksandar Žiljak, jedan od urednika Ubiqa i Milena Benini, najpoznatija hrvatska fantasy spisateljica, suprotstaviti svoja mišljenja i čvrste stavove o tim tekstovima te o razlici (i, neizbježno, vrijednostima) između žanrova, pisaca, djela i čitatelja fantasyija i znanstvene fantastike. Svi ste pozvani pridružiti se raspravi koja će biti žustra, žučna i poučna! Voditeljica tribine je Mihaela Marija Perković.