Vesna Popović: „Miran san do odredišta“

Posted on 23.10.2009. | 0 comments

vesna-popovic2

U listopadu 2009. objavljena je zbirka novela i drama izrazito nadarene riječke autorice znanstvene fantastike i članice Društva SFera, Vesne Popović: „Miran san do odredišta“ (nakladnik: Digital Point tiskara d.o.o. Rijeka).

Vesna Popović (1953.- 2006.) bila je uvelike angažirana u znanstvenom radu (magistrirala je i doktorirala medicinu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu), no to je nije spriječilo da uživa u svojoj velikoj ljubavi – književnosti.

Njezina prva novela „Igla“ objavljena je 1979. godine u časopisu za znanstvenu fantastiku Sirius (33), nakon koje su uslijedile brojne druge priče, objavljivane također i u Futuri, Alefu i Plimi. Priča „Sindrom viteštva“ (1980.) uvrštena je u antologiju hrvatske znanstvenofantastične novele Ad Astra (2006., urednici Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak). Vesni su osim novela i pripovjedaka po formi odgovarale i drame te je napisala nekoliko radio-drama, među kojima su se Igla (1985.), Sindrom viteštva (1988.), Suputnik (1988.) i Miran san do odredišta (1994.) bavile temama znanstvene fantastike. „Rođaci“ i „Suputnik“ su napisane samo kao radio igre i emitirane su na Hrvatskom radiju.

Zbirka novela i drama „Miran san do odredišta“ tiskana je u 160 primjeraka uz veliku pomoć Aleksandra Žiljka (SF pisca, ilustratora i urednika hrvatskog književnog časopisa za znanstvenu fantatiku Ubiq), Borisa Švela (SF pisca te urednika SFerinog glasila Parsek) i Jaminke Maržić – Kazazi, a primjerci, koji nisu na prodaju, poklonjeni su Društvu za znanstvenu fantastiku SFera, SF društvima 3. Zmaj u Rijeci i Albus u Pazinu te gradskim knjižnicama u Rijeci i Zagrebu.

Zahvaljujemo se na ovom lijepom i vrijednom poklonu Vesninim roditeljima, Bratislavi i Žarku Popović, koji su objavljivanjem zbirke ispunili Vesninu želju.