Eurocon 2012. u Zagrebu!

Posted on 30.08.2010. | 2 comments

Nakon više od četvrt stoljeća Hrvatska će 26.-29. travnja 2012. ponovno ugostiti Eurocon, europsku konvenciju znanstvene fantastike.

Zagrebački štand u Cieszynu

Na ovogodišnjem Euroconu, koji se od 26. do 29. kolovoza održao u Cieszynu/Tešinu (Poljska/Češka), SFeraKon 2012. izabran je za domaćina koji će ugostiti fanove iz cijele Europe. Za organizaciju Eurocona 2012. natjecao se i London, no Zagreb je izabran s velikom većinom glasova nacionalnih predstavnika Europskog društva za znanstvenu fantastiku (ESFS) i posjetitelja konvencije.

Otkada je posljednji Eurocon 1986. održan u Zagrebu, hrvatski se fandom drastično promijenio: imamo cijeli niz novih udruga, konvencija, fanzina, časopisa, izdavačkih projekata i – što je još važnije – mnogo mladih pisaca SF-a. Zahvaljujući trudu i energiji koje udruge ulažu u svoje aktivnosti, hrvatski fandom trenutačno je među jačima u Europi i nadamo da će nam Eurocon 2012. u Zagrebu pružiti priliku za razmjenu ideja i dogovaranje suradnje s udrugama iz drugih zemalja, približiti nam SF stvaralaštvo iz drugih zemalja, ali i predstaviti hrvatske autore ljubiteljima SF-a iz inozemstva.

Organizacija Eurcona će nam svakako predstavljati poseban izazov te pozivamo sve zainteresirane – bez obzira na to jesu li do sada bili aktivni u fandomu – da nam pomognu i uključe se u ovaj poduhvat – idejama, volontiranjem  ili uključivanjem u organizaciju.