Kako smo dobili Eurocon 2012

Posted on 31.08.2010. | 3 comments

Tim kojeg je činilo 12 SFeraša se na Eurocon 2010 (Tricon), što se od 26. do 29. kolovoza održao u poljskom Cieszynu i češkom Tešinu, uputio strepeći pred atraktivnom britanskom konkurencijom. Naime, do prije mjesec dana očekivali smo da će Eurocon 2012. biti lako dobiti jer do tada niti jedan drugi kandidat nije javno iskazao interes za organizacijom Eurocona. No, tada nas je zatekla vijest da se Eastercon – središnja britanska konvencija, koja se 2012. održava u Londonu pod nazivom Olympus – također se kandidirala.

Švedski delegat s licitarskim srcem čita Parsek

I tako smo se našli: s jedne strane London, omiljena destinacija (i to uoči Olimpijskih igara!) s konvencijom na kojoj će se osim službenih počasnih gostiju naći i velik broj drugih poznatih imena, a s druge strane jedna lijeva balkanska zemlja koja još uvijek nosi stigmu rata i usto nije često na međunarodnoj fandomskoj sceni.

Sam proces izbora uključuje dvije grupe glasača: nacionalni delegati, po tri za svaku od europskih zemalja, te posjetitelji konvencije. Da bi dobio Eurocon, kandidat mora osvojiti velik dio glasova obje grupe.

Službeno predstavljanje kandidature – s kratkim 10-minutnim izlaganjem – bilo je na takozvanom Općem sastanku Europskog društva za znanstvenu fantastiku (ESFS), što je sastavni dio programa svakog Eurocona. Na Općem se sastanku, osim buduće lokacije Eurocona, bira predsjedništvo Društva, donose odluke o Euroconskim nagradama te eventualnim izmjenama statuta i sličnim pitanjima. Pravo glasa imaju svi posjetitelji konvencije, osim kod nagrada, o kojima odlučuju samo glasovi nacionalnih delegata.

Nakon službenog predstavljanja u petak ujutro na Općem sastanku, poslijepodne istoga dana smo u programu imali još 50 minuta za predstavljanje kandidature, no najvažniji dio posla odradili smo na štandu – dijeleći letke, brošure Turističke zajednice, licitarska srca, informacije i osmijehe; hvaleći se hrvatskim fandomom i općenito igrajući na kartu simpatičnosti. Za razliku od Worldconskih kandidatura, nismo smjeli organizirati nikakve zabave jer statut ESFS-a jednostavno zabranjuje bilo kakvo čašćenje (No treating!).

Licitarska srca - omiljeni suvenir na Euroconu

Licitarska srca - omiljeni suvenir na Euroconu

Za lobiranje – kako među nacionalnim delegatima tako i među posjetiteljima konvencije – smo imali samo dan i pol jer je glasanje bilo u subotu ujutro, u 10:00 sati. No, zbog takvog ranog termina, kao i činjenice da su organizatori glasanje zbog tehničkih problema prebacili u drugu sobu – jako je mali broj posjetitelja koje smo u četvrtak i petak nagovarali da glasaju za nas zaista i došao.

Rezultate glasanja smo morali čekati cijeli dan, do samog kraja svečane dodjele nagrada u subotu navečer. Iako nam se činilo kako je lobiranje dobro prošlo, nervoze je ipak bilo. No, na koncu se ipak pokazalo da je naša ‘agresivna’ kampanja ipak nadvladala atraktivnost Londona. Kako je u subotu oko 22:00 sata objavio Dave Lally, predsjednik ESFS-a, Zagreb je pobijedio s velikom prednošću.

Inače, u toku samog Eurocona pojavila se i jedna lažna, zafrkantska kandidatura. Naime, slušajući predstavljanja Zagreba i Londona, jedan je britanski posjetitelj odlučio kandidirati “Orient Express“. Naime, kako se Eastercon 2012. održava početkom travnja, a SFeraKon krajem travnja, Britanac je predložio da se Eurocon odvija u vlaku između Londona i Zagreba:
posjetitelji ‘odrade’ Eastercon, sjednu na Euroconski vlak, i par tjedana kasnije, uz stanke u svim većim gradovima, doputuju na SFeraKon. Moramo li reći da su se svi oduševili ovom kandidaturom, no prijedlog nažalost nitko nije uzeo za ozbiljno, pa ni sam predlagatelj. :)