SFera u Profilu: Sjaj i 42 / Pročitaj i daj dalje

Posted on 17.02.2010. | 0 comments

Sutra, 18. veljače 2010., u 19:00 sati, SFera i Profil Megastore pozivaju vas na predstavljanje novih knjiga dvaju poznatih i cijenjenih hrvatskih žanrovskih autora: zbirke “Sjaj” Tatjane Jambrišak te zbirke “42 / Pročitaj i daj dalje” Darka Macana, koje će se održati u prostorijama Profil Megastorea (Bogovićeva 7, Zagreb).

“Sjaj” je nova zbirka poetsko-fantastičkih tekstova Tatjane Jambrišak, čije smo znanstveno-fantastične pjesme,crtice i blogerske tekstove imali prilike čitati prije nekoliko godina u zanimljivom troknjižju – “Slova iz snova”, “Blogomdana”, “Nikad bivša” – nagrađenom nagradom SFERA za poeziju. U ovoj zbirci Jambrišak nam sigurnim izrazom i vještim jezičnim preokretima otkriva nove svjetove, skladne kozmičke slike i prave poslastice  esefičnih stihova.

Tatjana Jambrišak nije samo autorica žanrovske poezije, već je i jedna od najaktivnijih urednika koji se u Hrvatskoj bave znanstvenofantastičnim i fantastičnim pjesništvom. Pod njezinom uredničkom palicom poezija je našla svoje mjesto i u SFeraKonskim zbirkama domaće znanstvene fantastiku u kojoj tradicionalno prevladavaju kratke priče.

Zbirka “42 Pročitaj i daj dalje” nastala je u posljednje 42 godine života kultnog stripaša, SF autora, urednika i pisca za djecu Darka Macana. Objavljena je u, kako Macan opisuje, “dvoličnoj” zbirci dvostruka naslova: knjiga se naime čita s dvije strane (flip), pa se s jedne strane čitaju SF tragedije (“42”), a s druge SF komedije (“Pročitaj i daj dalje”). Da li je tu kraj dvoličnosti ovog Macanovog djela saznat možete samo – čitajući.

Riječ je o zbirci četrdeset i dvije SF priče nastale tijekom moje prve četrdeset i dvije godine te nazvane 42. Svakome tko čita SF, jasno je zašto je 42 mitski broj. A je li mi ta godina donijela neke odgovore ili samo nova pitanja, saznat ću valjda tijekom iduće četrdeset i dvije”, izjavio je Darko Macan.

Nezgodna pitanja i škakljive ultimatume u okviru razgovora o znanstveno-fantastičnoj poeziji i simbolici broja 42 u žanru i životu Darka Macana u okvire SFere u Profilu ovom iskusnom žanrovskom spisateljskom dvojcu postavljat će Ana Đokić, koja je s njima radila dugi niz godina i kao autorica i kao urednica.