SFera u Profilu: John W. Campbell

Posted on 17.06.2010. | 0 comments

Večeras, 17. lipnja 2010, u 19:00 sati, SFera i Profil Megastore vas pozivaju na multimedijalno predavanje Stota obljetnica rođenja najutjecajnijeg urednika SF-a svih vremena – Johna W. Campbella koje će voditi nagrađivani hrvatski SF pisac i urednik SFerinog glasila Parseka Boris Švel. Predavanje će se održati u prostoru Profil Megastorea, Bogovićeva 7, Zagreb.

J.W. Campbell na Worldconu, London 1957.

Slavni Isaac Asimov opisao je Johna W. Campbella kao najjačeg pokretača zbivanja u znanstvenoj fantastici svih vremena. Tu je pohvalu zaslužio kao jedan od prvih urednika SF časopisa zahvaljujući kojima je ovaj žanr zakoračio prema književnosti i dobroj književnoj praksi.

John Wood Campbell, Jr. rodio se 8. lipnja 1910. godine i kroz pune 34 godine kao urednik časopisa Astounding Science Fiction, kasnije preimenovanog u Analog Science Fiction and Fact, oblikovao je Zlatno doba američke znanstvene fantastike.

Danas dvije prestižne književne nagrade u žanru nose njegovo ime:

  • nagrada The John W. Campbell Memorial Award za najbolji SF roman
  • nagrada John W. Campbell za najboljeg novog autora

Kako je živio John W. Campbell, pod kojim je pseudonimom pisao SF, što je poticalo njegove legendarne žestoke i čudne uvodnike i što je sve za SF učinio čovjek koji je objavio prve priče velikana SF-a kao što su Robert A. Heinlein, Theodore Sturgeon, Lester del Rey i A. E. van Vogt saznajte na SFeri u Profilu koja obilježava stotinu godina od njegova rođenja!