Nagrada SFERA za 2011.

Posted on 11.05.2011. | 0 comments

Čast nam je i zadovoljstvo objaviti ovogodišnje dobitnike nagrade SFERA, najstarije nacionalne žanrovske nagrade u Hrvatskoj. Dobitnicima nagrade SFERA plakete će biti uručene na svečanoj dodjeli na SFeraKonu, u subotu 14. svibnja 2011. u 20 sati, nakon dodjele dječjih nagrada, SFERICA.

 

 

Najprestižniju nagradu, onu za najbolji roman, dobio je duo Mihalinec-Grgić za “hrvatski horor” Krizu, a ove godine nije dodijeljena nagrada za dječji roman. U ostalim kategorijama nagrađeni su: Ed Barol za minijaturu Avangarda, Sanja Tenjer za kratku priču Kao iz pera Abrine bake, Katarina Brbora za priču Starozavjetna … te Danijel Bogdanović za novelu Sjećaš li se zečića na suncu. Zoran Kravar i njegova knjiga Kad je svijet bio mlad: visoka fantastika i doktrinarni antimodernizam nagrađeni su nagradom SFERA za najbolji esej, dok su u likovnim kategorijama nagrade dobili Zdenko Bašić (za ilustracije u romanu Luna Roberta Naprte) i Marko Horvatin (za ilustraciju naslovnice fanzina Eridan broj 9).

Nagradu SFERA utemeljilo je Društvo za znanstvenu fantastiku SFera u svrhu podizanja nivoa kvalitete, te popularizacije i poticanja domaćeg SF stvaralaštva te je dodjeljuje kao godišnju nagradu još od 1981. godine.

Više o samoj nagradi, postupku žiriranja i kategorijama za dodjelu nagrade pogledajte ovdje.