Parsek – najbolji europski fanzin!

Posted on 21.06.2011. | 0 comments

U subotu, 18. 06. 2011., na Euroconu u Stockholmu dodijeljene su nagrade Europskog društva za znanstvenu fantastiku, a među dobitnicima je i SFerino služeno glasilo, fanzin Parsek.

Povelja za najbolji Europski fanzin 2011

Od ukupno jedanaest nominacija, Hrvatska je osvojila tri nagrade: osim za Parsek, Spirit of Dedication nagradu, u kateforiji mladog umjetnika, dobio je Ivan Mavrović, čije ste steampunk kreacije mogli vidjeti, opipati i kupiti na prošlogodišnjem SFeraKonu.

Nagradu ESFS za najbolji europski časopis za znanstvenu fantastiku osvojio je UBIQ koju dijeli s ruskim webmagazinom fanalab.ru.Nagrade su u ime nominiranih primili predstavnici društva SFera koji su prisustvovali Euroconu.

Jako sam sretan što je Parsek – najstariji fanzin na ovim prostorima – dobio nagradu kao najbolja publikacija takve vrste u Europi. Nije to priznanje samo mom radu već i svim autorima koji su u duhu pravih pripadnika fandoma znanstvene fantastike svoje priče objavljivali u jednom tradicionalnom znanstvenofantastičnom mediju – fanzinu,“ izjavio je Boris Švel, urednik Parseka, službenog fanzina udruge SFera.

Zahvaljujem se  Švedima , SFeraKonu i kozmičkoj majci! Nisam nikad u životu dobio nikakvu nagradu tako da mi je jako drago. Za mene i moj rad je ovo izuzetno važno i bitno da bi mogao prepoznati svoje mjesto i ulogu u svijetu umjetnosti. To mi daje osjećaj da sam na dobrom putu i daje mi novu snagu da s više slobode i samopouzdanja gradim svoj put. Volio bi se i dalje razvijati na području znanstvene fantastike te nastaviti surađivati sa SFerom i SFeraKonom i svim ljudima koji rade na  novim dimenzijama znanosti i umjetnosti. Hakuna matata,“ izjavio je Ivan Mavrović.

U Ubiqu smo počašćeni Nagradom Europskog društva za znanstvenu fantastiku (ESFS) jer je shvaćamo i kao dvostruko priznanje i kao poticaj (a i kao potpuno iznenađenje). S jedne strane, to priznanje znači da je Ubiq časopis na razini europskih časopisa za taj književni žanr, a s druge strane shvaćamo ga kao priznanje da u hrvatskim uvjetima radimo najbolje što možemo. Ubiq izlazi iz čistog voluntarizma, katkad i hobija, i kao čin prkosa – prije svega, cijela financijska kostrukcija sastoji nam se od potpore Ministarstva kulture i Ureda za kulturu grada Zagreba (oba preko natječaja za časopise u kulturi), i tim sredstvima pokrivamo tehničke troškove i tisak. Usto, za razliku od većine ostalih časopisa u žanru, pa i ostalih u konkurenciji za nagradu, mi smo primarno književni časopis, a ne magazin, izlazimo tiskom a ne online, i objavljujemo samo domaću prozu, ne i prijevode. Distribucije jedva da ima, a svi autori pišu žanru za ljubav, i radi pisanja samog, bez honorara. Tako da je ova nagrada prije svega poticaj svim hrvatskim piscima fantastične književnosti koji su okupljeni oko našeg časopisa – ovo nam je, usprkos krizi, prijelomna godina jer su naše novele dobile obje glavne kategorije nacionalne nagrade SFERA, i priču i novelu, a sada kao šlag dolazi europska znanstvenofantastična nagrada. Još je velje zadovoljstvo vidjeti imena dosadašnjih dobitnika, ovogodišnjih nominiranih, a napose spoznaja da je 1980-ih tu nagradu dvaput dobio naš magazin Sirius, koji je spram Ubiqovih 300 primjeraka (kojih dobar dio podijelimo) ima vrtoglave naklade i izlazio na kioscima. Ubiq će, nadamo se uz dosadašnje javne poticaje u sektoru za kulturu, nastaviti jednako raditi na promociji domaće fantastične proze, a za iduću godinu, povodom Eurocona u Zagrebu, nadamo se tiskati poseban broj posvećen prezentaciji europske suvremene fantastične proze,“ izjavio je Tomislav Šakić, su-urednik časopisa Ubiq.

Nagrada časopisu UBIQ potvrđuje i opravdava sad već troipolgodišnji napor svih suradnika, urednika i nakladnika na ovom nekomercijalnom projektu, kojeg sufinanciraju Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba. Nagrada ESFS-a UBIQ-u za najbolji evropski časopis potvrđuje kreativnu, ako već neekonomsku, snagu hrvatske znanstvene fantastike unutar evropske, pa i šire. Moje zahvale kao urednika za ovaj uspjeh svakako idu kolegi suuredniku Tomislavu Šakiću, svim autorima koji su svoje vrhunske literarne i teorijske tekstove objavljivali u časopisu, grafičkoj dizajnerici Melini Mikulić koja je UBIQ-u podarila prepoznatljiv vizuelni identitet, Tatjani Jambrišak i Darku Macanu ispred nakladnika Mentor, te, da ne zaboravimo, svim čitateljima koji ovaj časopis prate i podržavaju. Hvala i čestitke svima!“ izjavio je Aleksandar Žiljak, su-urednik časopisa Ubiq.