SF Vintage: The Green Slime (1968.)

Posted on 24.01.2011. | 0 comments

U utorak, 25.01. 2011. u 21:00 sat u zamjenskim prostorijama društva SFera održat će se projekcija SF groovy klasika: The Green Slime.

Poster filma "The Green Slime" iz '69.

The Gree Slime (Zelena sluz) je film japansko – američke kooprodukcije, snimljen i izdan u Japanu 1968. (nešto duža, američka verzija izdana je  1969.).  Film je režirao japanski režiser Kinji Fukasaku (1930. – 2003.), kojeg ćete se zasigurno sjetiti po filmu Battle Royal (2000.).

Film prati grupu astronauta sa svemirske stanice Gamma 3 koja mora uništiti asteroid koji će se uskoro sudariti sa Zemljom. Na povratku s asteroida jedan od članova ekspedicije nesvjesno je na svojim leđima donio zelenu tvar, koja će ih sve vrlo neugodno iznenaditi.

Jeste li znali da:

  • sporedne muške uloge glumili su američki vojnici iz američke baze u Tokiju,
  • sporedne ženske uloge glumile su američke manekenke na privremenom radu u Japanu,
  • svemirska stvorenja (green slime) glumila su japanska djeca,
  • japanska verzija filma zove se Gamma 3: Operation Outer Space i bila je 13 min. kraća od američke: iz filma je izbačena paralena ljubavna radnja, jer je japanski film bio namijenjen za prikazivanje na Toei dječjem festivalu,
  • igra na ploči The Awful Green Things From Outer Space inspirirana je ovim filmom,
  • film je zaslužan za naziv nagrade The Green Slime Award, za najgore napisano ili snimljeno znanstveno-fantastično djelo. Nagrada se dodjeljuje već 12. godinu za redom na SF konvenciji Bubonicon (Albuquerque, New Mexico).

Vidmo se sutra na projekciji i popratnom predavanju Aleksandra Žiljka, SFerinog filmskog stručnjaka i kritičara, a do tada trailer filma možete pogledati ovdje.

Ulaz je besplatan!