Preminuo Boris Švel

Posted on 20.09.2013. | 2 comments

Boris ŠvelTeška srca javljamo da je u petak, 20. rujna, nakon kratke i teške bolesti preminuo dugogodišnji član Društva SFera Boris Švel Dagi, glavni i odgovorni urednik SFerinog fanzina Parsek.

Boris Švel bio je jedan od omiljenih predavača na hrvatskim SF konvencijama, uvijek spreman s nama podijeliti svoje znanje o starim majstorima SF-a, o zaboravljenim događajima ili vojnoj povijesti.

Autor je nekoliko desetaka SF priča. Kroz njih progovara njegov jedinstveni smisao za humor, na koji nitko nije mogao ostati posve imun. Među ostalim, pričom R” pobjeđuje 2009. godine na Istrakonskom natječaju za najbolju kratku priču.

Neupitan je njegov doprinos promociji hrvatske znanstvene fantastike. Upravo zahvaljujući njegovu trudu Parsek se održao kao zanimljiv književni fanzin koji je čitateljima donosio priče hrvatskih i regionalnih autora, kao i zanimljive intervjue s hrvatskim i inozemnim autorima. Njegov urednički rad dobio je i međunarodno priznanje 2011. godine, kada je Europsko društvo za znanstvenu fantastiku Parsek proglasilo najboljim fanzinom.

Boris Švel rođen je 1971. godine, po zanimanju je bio odvjetnik, a nekad je radio i kao novinar u Hrvatskom vojniku i drugim publikacijama. Članom SFere postao je sredinom ’90-ih godina, a 2003. godine preuzima uređivanje Parseka i to od 71. broja. Od tada je uredio više od 50 brojeva Parseka, uključujući i nekoliko na engleskom jeziku.

Njegov uvodničarski pozdrav “Štovani štioče” odavao je pomalo starinsku galantnost, koju je pažljivo njegovao. Bio je otvoren, srčan i uporan. Bio je nesebičan suradnik i inteligentan sugovornik.

Fandom bez njega ostaje siromašniji.

Pridružite nam se na komemoraciji u subotu, 28. rujna, u 17 sati u književnom klubu Booksa, Martićeva 14D, u Zagrebu.

Posljednji ispraćaj Borisa Švela održan je u srijedu, 25. rujna u Svetom Ivanu Zelini.