SFerin Book Club: Watchmen (Čuvari)

Posted on 10.12.2013. | 0 comments

BookclubWatchmen_WatchmenKada su Alan Moore i Dave Gibbons 1986. godine počeli raditi na serijalu Watchmen, nisu ni slutili kakav će utjecaj imati na žanr superjunaka. Izdan u 12 svezaka od rujna 1986. do listopada 1987. godine Watchmen je postao jednom od najznačajnijih grafičkih novela, ikad.

Watchmen je smještan u alternativni svijet u kojem superjunaci doista postoje i kojeg su svojim djelovanjem itekako promijenili. Svijet je to u kojem je Amerika pobijedila u Vijetnamskom ratu, u kojem nafta nije toliko bitna i u kojem je Richard Nixon izabran tri puta za predsjednika… Također je to svijet koji ima zanimljive sličnosti s našim i koji se nalazi na rubu nuklearnog rata.

Bilo da je riječ o superjunacima, o alternativnim svjetovima ili o determinizmu, ovaj slojeviti strip zaslužuje pažljivo i opetovano čitanje, a zaslužuje i da se o njemu razgovara i raspravlja.

U utorak 10.12., od 20:30 nadalje u prostorijama SFere, pokušat ćemo odgovoriti na vječno pitanje: Quis custodiet ipsos custodes?

Gledali ste samo film? Svejedno dođite i zakvačite se i na strip!
BookclubWatchmen_Thumb