SF Vintage TV: Battlestar Galactica (1978.)

Posted on 19.07.2016. | 0 comments

Batlestar Galactica (1978)Kad su 2004. godine TV ekranima (ponovo) počele šarati crvene oči cylonskih Centuriona u potrazi za kolonijalnom flotom koju je predvodila  Galactica, mnogi od oduševljenih gledatelja nisu imali pojma da se ista priča na TV ekranima već odvijala 30 godina ranije.

Battlestar Galactica pojavila se 1978. i osvojila gledatelje pričom i efektima koje su do tada bili rezervirani za kino dvorane. Galactica je snažno utjecala na kasnije SF filmove i serije i obilježila cijelu jednu generaciju gledatelja. Nije mogla izbjeći usporedbe sa Zvjezdanim ratovima s kojima je i sam vodila brojene pravne ratove uzajamnih optužbi za kršenje autorskih prava, ali i dijelila majstore specijalnih efekata te razvila efekte u umjetnost kakvu danas poznajemo.

Galactica je ubijala svoje glumačke super zvijezde puno prije Georgea Martina, imala je žestoki (slučajan?) bromance puno prije Brokeback Mountaina i glavnim je junacima suprotstavila rasu ubojitih robota koja ne samo da je uspjela izvršiti svoj plan i istrijebiti ljudsku vrstu nego je pritom i odlično izgledala (za razliku od izvjesnih razvikanih vodoinstalatera; Da Daleci, mislimo na vas… ).

Dođite poslušati kako je do svega došlo i u što su se pretvorile izvrsne ideje Glena A. Larsona, tko je koga tužio i kopirao, te pogledajte pokoju epizodu.

O Galactici će  19.srpnja. od 20:45 u prostorijama društva SFera pričati Mirko Karas (jedan od onih fanova koji vole pronalaziti niti uzročno posljedičnih veza između naizgled nespojivih stvari).

Ulaz i kokice su besplatni!