SFerin Book Club: Legija

Posted on 29.08.2016. | 0 comments

BookClubSanderson_CoverIako je najpoznatiji kao pisac fantasyja, Brandon Sanderson piše i odličan SF. Ovog utorka ćemo čitati njegovu novelu Legija (Legion).

Brandon Sanderson navodno kao dječak nije podnosio knjige dok mu u 8. razredu učiteljica nije za čitanje uvalila Dragonsbane Barbare Hambly. Oduševljeni Brandon počeo je gutati fantasy (naše školstvo bi moglo ponešto naučiti iz ovakvih primjera), a uskoro ga je i sam poželio pisati.

Prvi pokušaji (a i oni kasniji) su po njegovom vlastitom priznanju bili očajni. Uz dosta vježbe i pokušaja te mnogo odbijanaca, uskoro mu se otvorila prilika; Tor mu je 2006. objavio roman Elantris  a sljedećih godina i Mistborn trilogiju. Sanderson se pokazao kao vrlo plodan pisac pa je do sada objavio dvadesetak romana, a  Harriet McDougal Rigney, udovica Roberta Jordana, osobno ga je odabrala da napiše posljednje tri knjige serijala Wheel of Time, i tako dovrši Jordanovu sagu prema njegovim bilješkama.

Legija  je SF novela koja prati Stephena Leedsa, kojeg svi smatraju genijalcem, iako on inzistira da se ni po čemu ne ističe i da uopće nije genijalan, nego možda – lud. Genijalci su njegove halucinacije koje ga okružuju i prate, te mu pomažu biti boljim detektivom od Sherlocka Holmesa…

Osim na gornjem linku, Legiju možete pročitati i u hrvatskom prijevodu u 23. broju Siriusa B.

O Legiji, Sandersonu i mušicama višestrukih ličnosti razgovaramo na Book clubu ovog utorka, 30. kolovoza od 21:00 nadalje, u prostorijama SFere. Višestruke ličnosti imaju poseban popust i plaćaju isti upad kao i jednostruke – ništa.

Dakle, ulaz je slobodan, kao i grickalice i sokovi. Zahvaljujemo na donacijama prehrambeno desertnog karaktera. Paralelno s book clubom teče još jedan SFerin utorak, s razgovorima o svemu i svačemu, pripremama za buduće konvencije i pregovorima za sljedeću misterioznu gledaonicu… Vidimo se u SFeri!

BookClub