Sretan ti 40. rođendan, SFero!

Posted on 04.02.2016. | 0 comments

Bocko_Sretan40Rodjendan_Thumb Na današnji dan, 1976. godine, skupina mladih (i malo manje mladih) entuzijasta pokrenula je u sklopu Astronautičkog i raketnog kluba ZagrebSekciju za znanstvenu fantastiku“, koja se krajem sljedeće zime i formalno postala samostalno društvo – SFera!

Tako kaže predaja… Ne vjerujete?

Nekima kao znanstvena fantastika zvuči postojanje astronautičkog i raketnog kluba u Zagrebu, ali to su bila druga, hrabrija vremena, kada se sanjalo o zvijezdama…

Kako bilo, SFera je polako odrastala, i mic po mic, dogurala i do punih 40. Ne osjećamo se baš toliko stari, a starima se ne osjeća niti ekipa koja nam je utrla put, iako se ponose nadimkom SFerosauri. Njihove priče o tome kako su kalili čelik i stvarali SF zajednicu možete pročitati u CroZBiFaniStoriji, pretpovijesnim epovima baka i djedova, na koje se nadovezuju recentniji povijesni zapisi o Zlatnom dobu (1976.-1986.) i Sjajnim zeznutim godinama (1986.-1998.).

A torta? Bit će i toga, na SFeraKonu kada se okupimo po svim propisima (zlobnici bi rekli, čim sakupimo dovoljno voska za svjećice)… U međuvremenu, podignimo čaše Pan Galactic Gargleblastera, Entskog napitka, Plavog mlijeka (što god vam bilo milo) i – SRETAN NAM ROĐENDAN!

Čini mi se da je vrijeme da se ispriča i SFerina priča o kraju XX i prijelazu u XXI stoljeće…