Odabran novi logo SFeraKona

Posted on 17.10.2017. | 0 comments

Krajem ljeta Društvo SFera je raspisalo natječaj za izradu novog vizualnog identiteta SF konvencije SFeraKon. Cilj natječaja bio je postići originalan i prepoznatljiv te dugotrajan novi vizualni identitet SFeraKona, koji uključuje novi logo, sustav boja i tipografiju.

Na natječaj su pristigla 24 rada. Svi radovi su bili šifrirani u svrhu nepristranog odabira najboljeg rješenja, te su žiriranju, koje je održano 1. listopada, prisustvovali sljedeći članovi žirija:

  • Predsjednica žirija: Monika Tresk
  • Članovi žirija: Irena Rašeta i Zvonimira Ivanišević
  • Pridruženi članovi žirija: Petar Mamić i Ana Marija Lončar
  • Zapisničarka: Zvonimira Ivanišević
  • Tehnički suradnik: Mirko Karas

Finalisti te konačni pobjednik natječaja predstavljeni su na ovogodišnjem Rikonu.

Pobjednički vizualni identitet rad je Osječanina Vilima Plužarića. Vilim je diplomirao na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, smjer produkt dizajna, a osim dizajniranjem bavi se teorijom dizajna i vizualne kulture te filozofijom umjetnosti.

 

Vizualni identitet koji je Vilim predložio temelji se na piktogramskom logotipu koji je izveden iz tri motiva:

  1. motiv crne rupe, kao česti motiv znanstvene fantastike, a ujedno i poetski shvaćena “sfera”,
  2. motiv astronauta u stiliziranoj reprezentaciji kacige astronauta kao sferoidnog simbola onoga što se u njoj odražava,
  3. motiv svemirske vizure ispunjene zvijezdama.

“Optička deformacija slike ne staklu kacige”, objašnjava Vilim, “postaje optičko izvijanje gravitacijskog efekta crne rupe – sličnost je prevelika da bi je se zanemarilo. Zvijezde simboliziraju pluralitet ‘sajmišta’, tj. konvencije. Zastupljenost, pojavnost i kompleksnost motiva ovisit će o primjeni i kontekstu.”

Zahvaljujemo svima koji su poslali radove na natječaj. Bio nam je izraziti užitak pregledavati sve vizije i ideje koje ste osmislili. Čestitamo pobjedniku i nadamo se da će vam njegovo vizualno rješenje biti jednako privlačno kao što je nama!