SFerin Book Club: Priča tvog života

Posted on 27.03.2017. | 0 comments

Dolazak (Arrival) je bio jedan od zanimljivijih SF filmova prošle godine i o njemu se dosta raspravljalo. Kako je film zasluženo bio hvaljen, bio bi red da se upoznamo i s novelom Priča tvog života (Story of Your Life), po kojoj je snimljen (i da odmah stavimo karte na stol, smatramo ju boljom od filma).

Usput, upoznat ćemo i autora novele, čudo zvano Ted Chiang

Zašto čudo? Ako pogledate bibliografiju Teda Chianga, u njoj ćete, od 1990, pronaći 15 priča i novela. To je sve. A kad pogledate njegovu vitrinu s nagradama za te priče… E tu se stvari počinju gomilati! Četiri Nebule, četiri Locusa, četiri Huga, BSFA, nagrada John W. Campbell za najboljeg novog pisca, Sidewise nagrada za najbolju alternativnu povijest… i da ne nabrajamo dalje, pregršt drugih nagrada i nominacija.

Eh da, i odbio je nominaciju za Huga 2003. jer nije bio zadovoljan nominiranom pričom Liking What You See: A Documentary.

Sad kad smo postavili visoku ljestvicu za njegove priče, otvorimo Priču tvog života objavljenu 1998. koja je pokupila Nebulu i Theodora Sturgeona, te između ostalih, i nominaciju za Huga. Chiang se u ovoj priči o prvom kontaktu bavi problemom jezika i komunikacije, što je njegova česta tema, ali to je samo prvi sloj. Ulazeći dublje u priču, čeka nas dosta tema za promišljanje, od onih svakodnevnih poput odnosa u obitelji, pa do onih apstraktnijih, poput koncepta slobodne volje…

Ako ste gledali Dolazak, svidio vam se film ili ne, nemojte propustiti Priču tvog života. Ako ga niste gledali… Prvo uzmite novelu u ruke!