SFerin Book Club – Superman: Red Son

Posted on 25.09.2017. | 0 comments

S obzirom na to da je, sudeći po medijima, komunizam još uvijek najveći problem koji imamo, odlučili smo se zapitati… Što bi učinio Superman? Ili još bolje; što bi se dogodilo da je Superman komunist? Na kraju krajeva, taj crveni plašt… Nije li sumnjiv?

Superman: Red Son  Marka Millara obrađuje upravo to pitanje; Što bi se dogodilo da je Superman odrastao u Sovjetskom Savezu? Da li bi se njegov moralni kompas razlikovao da je umjesto “Istine, Pravde i Američkog puta” bio odgojen na teorijama Marksizma/Lenjinizma?

Objavljen 2003. pod labelom Elseworlds, koja je posvećena alternativnim svjetovima u kojima se zbivaju stvari izvan kanona, Red Son je zaokupio pažnju i publike i kritike, a 2004. je bio nominiran za Eisnerovu nagradu u kategoriji najbolje završene serije.

Mark Millar je jedan od onih “best-selling” autora New York Times-a s naslovima kao što su: Wanted, The Kick-Ass, The Secret Service (po kojem je snimljen film Kingsman), Jupiter’s Legacy, Jupiter’s Circle, Nemesis, Superior, Super Crooks, American Jesus, MPH, Starlight i Chrononauts.

Karijeru je započeo u Velikoj Britaniji i svojim je radovima privukao pažnju  DC Comicsa, za koje je 1994. preuzeo posrnuli serijal Swamp Thing. Iako su kritike bile dobre, prodaja nije narasla, pa su ga prebacili na druge serijale. Zanimljivo je da je Superman: Red Son, vjerojatno njegov najbolji rad za DC objavljen dvije godine poslije njegovog odlaska iz kompanije. Iz DCa, prelazi u Marvel Comics gdje piše gdje je stvorio naslove kao što su The Ultimates koje je Time magazine proglasio stripom desetljeća, izvrsni Wolverine: Old Man Logan, te Civil War, najprodavaniji strip serijal u zadnjih 20 godina.

Millar je za svoje rad osvojio dva Eisnera i dva Eagle Awarda, a 2013. je odlikovan Redom Britanskog Carstva (Most Excellent Order of the British Empire) za doprinos filmu i literaturi. Ili da skratimo – superheroji su ga učinili vitezom!

Book Club počinje oko 21h zadnjeg utorka u mjesecu (26.9.) u prostorijama SFere, a ako ih još niste stigli pročitati, sva tri nastavka su dostupna ovdje:

Onima koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da je u nekom paralelnom svemiru Superman komunjara ostaje utjeha da također postoji i Superman u potpuno crnom kostimu kao i anti-Superman sa velikim U na prsima…

Tko je ono tvrdio da stripovi ne odražavaju pravo stanje u našem društvu?