Hrvatska slavenska space-opera osvaja Zapad!

Posted on 06.06.2018. | 1 comment

Dobro, nije baš da osvaja, za sada je riječ (samo) o jednoj poduljoj priči (gotovo noveli), ali s obzirom kako je krenulo, tek smo na početku. Naime, Dora Klindžić iz Slavonskog Broda, u slobodno vrijeme studentica fizike u Zagrebu pred diplomom, ovih je dana objavila svoju prvu priču The Cosmonaut’s Caretaker u SF časopisu Clarkesworld.

Ovaj magazin izlazi jednom mjesečno i dosad je dobio Huga, World Fantasy i British Fantasy Award, a također je jedan od onih koji vrlo profesionalno plaćaju svoje autore.

Inače, uz objavljivanje u Clarkesworldu, “The Cosmonaut’s Caretaker” je priča kojom je Dora dobila pozivnicu za legendarni Clarion West Writers Workshop tako da će ovo ljeto očito provesti u Seattleu, a vjerojatno i šire. Fun fact je da je u žiriju za potencijalno stipendiranje bio i George R. R. Martin, tako da je, kako kaže Dora, “moj Cosmonaut bio na njegovom stolu”. Također vrijedi spomenuti da je za ovo putovanje dobila potpuno pokroviteljstvo od udovice SF pisca Michaela Alexandera

Od ostalog, spomenimo i to da joj je dosad jedini omanji spisateljski exposure bio finale na prošlogodišnjem 48 Hour Flash Fiction Contestu u organizaciji SCI-FI-LONDON (društvo koje dodjeljuje A. C. Clarke Award) i New Scientista.