SFerin Book Club: Digitalni Ugljik (Altered Carbon)

Posted on 26.03.2018. | 0 comments

Kako izgleda istraživanje ubojstva u svijetu u kojem se ljudi bez problema mogu vratiti iz mrtvih i svjedočiti što im se dogodilo? Dobro došli u svijet Takeshija Kovača i roman Digitalni ugljik (Altered Carbon) Richarda Morgana.

Morgana ste mogli upoznati na SFeraKonu 2008, koji tjedan prije nego li je dobio nagradu Arthur C. Clarke za roman Black Man (u SAD-u objavljen pod imenom Thirteen – eh, te rasne konotacije).

Iako je vjerojatno najpoznatiji po serijalu o Takeshiju Kovaču (Altered Carbon, Fallen Angels, Woken Furies), Morgan je također napisao izvrsnu fantasy trilogiju A Land Fit For Heroes (The Steel Remains, The Cold Commands, The Dark Defiles) koju najtoplije preporučujemo.

Digitalni ugljik (Altered Carbon) je njegov prvijenac za kojeg je 2003 dobio nagradu Philip K. Dick (za najbolji originalni paperback objavljen u SAD-u). Roman opisuje distopijsku budućnost u kojoj se ljudska svijest može digitalno pohraniti i prebacivati između različitih tijela, tj. košuljica, a praktično besmrtni bogataš unajmljuje Kovača da istraži njegovu smrt.

Ove godine je Netflix objavio i ekranizaciju koja se u mnogim točkama znatno razlikuje od romana.

Book club će se pozabaviti romanom, ali će obratiti pažnju i na razlike u ekranizaciji, pa ako imate svoje mišljenje o ijednoj verziji ili vas zanima kako je ispala ona druga… Vidimo se u prostorijama SFere.

Book club počinje u 8:45, ali vas to ne treba spriječiti da dođete i ranije i upoznate se sa SFerašima (Ili kao što je netko rekao… Prijeđite na Tamnu stranu, imamo napolitanke!).

Idućeg mjeseca...

Children of Time SFeraKonskog GoHa Adriana Tchaikovskog!