SFerin Book Club: The Expanse

Posted on 29.01.2018. | 0 comments

Čovječanstvo se proširilo Sunčevim sustavom i prilagodilo novim uvjetima, ali neke stare navike teško umiru. Nove supersile Zemlja i Mars su u hladnom ratu, Pojasarima je dosta izrabljivanja i pripremaju revoluciju, a strana inteligencija se budi…

Dobro došli u The Expanse serijal Jamesa S. A. Coreya, po kojem se trenutno snima SyFy-eva hit serija i kojim ćemo se baviti ovog utorka.

James S. A. Corey je pseudonim pod kojim pišu Daniel Abraham i Ty Franck, a stvoren je kombinacijom njihovih srednjih imena. Sve je počelo kao Franckova ideja za MMORPG igru, ali je nakon par godina odustao od nje i počeo razvijati igru uloga. Kad je Abraham vidio dubinu Franckovog svijeta predložio je da napišu roman koji će se u njemu odvijati.

Prva knjigu serijala The Leviathan Wakes su objavili 2011. i odmah privukli pažnju čitatelja, zasluživši nominacije za Huga i Locus 2012. Huga je na kraju odnijela Jo Walton s romanom Among Others, a Locus je otišao Chini Mievillu za Embassytown. TV serija se počela prikazivati 2015. i do sada su prikazane dvije sezone dok je treća u pripremi. Konačna epizoda prve sezone je Expanseu napokon donijela i Huga 2017, onog za najbolju dramski prikaz u kratkoj formi.

Ovog utorka raspravljamo o političkoj strukturi svijeta Expansea, bogatim i slojevitim likovima koji ga nastanjuju te o znanstvenoj podlozi koja je omogućila širenje onkraj Saturna. Obratit ćemo pažnju i na seriju i njenu verziju svijeta, te na razlike i sličnosti s romanima…

Svi su dobro došli, bez obzira daju li prednost romanima ili seriji (a ako ih niste čitali, dođite čuti o svim detaljima koje serija zbog formata ne može pokazati), vidimo se u SFeri na Book clubu koji počinje oko 20:45!

A možda dobijete i osnove jezika Pojasa, Lang Belte…