Predavanje: Godzilla!

Posted on 02.08.2019. | 0 comments

Kada se Godzilla (točnije: Gojira) prvi put pojavila 1954. godine, nitko nije očekivao da će to ime postati jedno od najpoznatijih filmskih čudovišta i praktično sinonim za stvorenje iza kojeg ostaje pustoš.

Kroz tu čudovišnu evolucije će nas prvog utorka u kolovozu provesti Aleksandar Žiljak.

Godzillu je 1954. izbacio studio Toho, u režiji Ishiroa Honde, i smatra se začetnikom Kaiju žanra. Istina, i prije Godzille je na filmu bilo divovskih čudovišta (najpoznatiji je King Kong iz 1933.), ali Godzilla je bila zvijer koja je udarila temelje.

65 godina i preko 30 dugometražnih filmova kasnije, Godzilla i dalje gazi našom planetom ali i svemirom. Ogledalo se s bezbrojnim konkurentima (uključujući i Charlesa Barkleya!), a u najnovijim nastavcima franšize MonsterVerse pregazit će ih opet… I još nekoliko puta kako nam izgleda.

Za detaljniju Godzillinu biografiju i analizu ovog kaijua Žiljak će se pobrinuti u utorak  6. kolovoza od 20:30, u prostorijama društva SFera. 

Predavanje je besplatno, uz grickalice i osvježavajuća pića (po principima pravedne raspodjele dobara te  Što je na stolu, ponuđeno je).