Sretna Nova 2019!

Posted on 01.01.2019. | 0 comments

Eh, što su nam sve obećavali za tu 2019…

Kad malo pogledamo kakva nam je bila 2018. godina, mnogi gledaju u budućnost s opravdanim strahom. Migracije, klimatske promjene, cyber ratovanja, manipulacije informacijama, genetski modificirani ljudi (navodno), vojni dronovi… Dosta navedenog zvuči poznato iz raznih SF medija. Što nas tek čeka u 2019?

Da je bilo po Asimovu, već bi odavno kolonizirali svemir, a roboti bi bili u svakom stanu (ne, ne govorimo o Roombama! Čitajte Ja, Robot), ili bi barem stupili u kontakt sa vanzemaljcima (Sparrow). A da je bilo po filmovima, Zemlja bi bila ljuska s koje svi bježe, a jedino se replikanti vraćaju (Blade Runner), fašističke države bi imale TV emisije s borbama na život i smrt (Running man), a bogatuni bi si mogli priuštiti rezervne dijelove u obliku klonova (The Island). Neo-Tokio bi se oporavio od III Svjetskog rata (Akira), New York će biti radioaktivna ruševina pod vlašću Euraca (2019: After the Fall of New York), ili će sve skupa biti pustinja po kojoj će ratovati bande (The New Barbarians; slažemo se, previše je talijanskih postapokaliptičnih akcića na popisu). U najboljem slučaju, cijela populacija Zemlje će se pretvoriti u vampire (Daybreakers) ili će Batman objesiti batarangove o klin (Batman Beyond).

Nama su draže inačice 2019. u kojima osvajamo svemir generacijskim brodovima (Star Trek). Svejedno, ne smijemo ignorirati upozorenja.

Zato, sretna vam još jednom 2019. i potrudimo se gurnuti povijest u pravome smjeru!