SFera preporučuje, a i dijeli hrvatski SF on-line (1)

Posted on 08.04.2020. | 0 comments

Knjižnice i knjižare su zatvorene, a, iako se do mnogih bitnih stvari u životu može preko interneta, neke od njih još uvijek nisu potpuno dostupne. Zbog toga SFera objavljuje urbi et orbi: imamo hrvatsku… fantastiku na internetu! Za početak, objavljujemo dvije knjige, a ostale ćemo kako se budu pripremale.

Prva je Cabrón, zbirka priča Irene Rašete objavljena u izdanju SFere 2010. godine. Irena je dugogodišnja fantastična autorica i urednica iza koje stoji nekoliko uređenih zbirki, što tematskih, što redovnih sferakonskih, od kojih posebno treba spomenuti Bludućnost i Blog.SF. Objavljivala je priče na velikom broju mjesta, a bila je poznata i kao urednica domaćeg SF portala i magazina NOSF.

Cabrón je svojevrsna posveta hispanoameričkoj književnosti s temama koje se protežu od ljubavnih, preko egzistencijalističkih pa sve do virtualne stvarnosti. Nakon profesionalnog vrludanja područjem velike ljubavi – španjolskog jezika – Irena se skrasila sa svojom drugom ljubavi tako da danas (ili bar jednog dana kad prođe karantena) u specijaliziranom kafiću “Kavantura” možete isprobati i nabaviti vrste kave kakve biste malo teže našli u bližoj okolici.

Zbirka Cabrón ima i stranicu na Goodreadsima, a PDF možete preuzeti ovdje.

Drugi današnji entry je tematski i stilski dijametralno suprotan prvom. Riječ je o drugom romanu Dalibora Perkovića, Rakova djeca, koji je prvi put ugledao svjetlo dana 2015. godine u izdanju Hangara 7. Riječ je o neuobičajenoj kombinaciji space-opere i politike čiji su junaci smješteni u svemir čijim jednim dijelom vlada agresivni anarho-komunizam, a drugim feudalne zajednice; naravno, sukob cijelo vrijeme visi u zraku, a od likova koji se pokušavaju održati u bujici nitko neće izaći netaknut.

Perković iza sebe ima nekoliko priča, kao i roman Sva krv čovječanstva za kojeg je 2006. godine dobio nagradu SFERA. Neko vrijeme je kratio vrijeme obrazovnim aktivizmom da bi se na kraju skrasio kao profesor fizike, a žanrovskim poznavateljima bit će još poznat i kao urednik sferakonskog Biltena.

I ovaj roman se nalazi na stranici Goodreads, a PDF možete preuzeti ovdje.

Cjelokupnu biblioteku možete prelistati ovdje (*klik*).

  • Irena Rašeta: Cabrón (pdf)
  • Dalibor Perković: Rakova djeca (pdf)