SFera preporučuje hrvatski SF onlajn (2): Milena Benini & Aleksandar Žiljak

Posted on 15.04.2020. | 0 comments

S obzirom da pandemija još nije otišla, a kad će, ne zna se, pripremili smo još jedan par autora za čitanje u više ili manje samotnim danima karantene. Pošto dame imaju prednost, prva je na listi Milena Benini sa svojom novelom/miniromanom McGuffin link, o čemu sama autorica kaže:

Ovo je nastalo poprilično navrat-nanos: tadašnji urednik almanaha Monolith, Zdenko Vlainić, upitao me za jedan od brojeva mogu li napisati neki kraći roman za njega. Naravno da sam pristala, a onda sam čula onaj iznenađujući dio: “izvrsno, treba mi do kraja tjedna”. Prisjećajući se Michaela Moorcocka i sličnih autora koji su producirali tekstove u takvim rokovima, sjela sam i odlučila proizvesti kraći roman (na kraju je ispao nekoliko kartica kraći od granice za roman, pa je zato dugačka novela) koristeći svijet Johnnyja Gobca, kojem ću se još nekoliko puta vraćati. Očito mi brzina, bar u ovom slučaju, nije naškodila, jer je McGuffin Link osvojio nagradu SFera.

Aleksandar Žiljak već je poznat domaćoj publici, a ako baš vama nije, očekujte… neočekivano. Objavljujemo njegov kratak roman koji, teoretski, nije namijenjen svim naraštajima i poprilično… nateže… Žiljakovu sklonost da ponekad napiše nešto u žanru Young Adult. No, dobro “young adult” je i dalje “adult“, kažemo mi, a Žiljak je definitivno mlad u duši (i mlađi nego što bi bilo dobro priznati, rekli bi neki drugi).

Pa kaže:

Henrijeta Granić bila je najbolja učenica Više čarobnjačke škole Nehaj. I jednom kad je Gospodar tame poražen, a najbolja učenica diplomirala u lipnju i preuzela katedru u rujnu, što još može poći naopako?

Sve!

Mračne kletve! Tajnovite knjige! Namćorasti ravnatelj! Goli otok! Napaljene učenice! Divovski morski psi! Vile Velebita! Kineska industrija! Josip Broz! I seks! Puno seksa!

Cjelokupnu biblioteku možete prelistati ovdje (*klik*).