Program SFere u prosincu

Posted on 03.12.2023. | Comments Off on Program SFere u prosincu

Lampice svijetle, sobovi lete, pojavljuju se okićeni zimzeleni… Prosinac je tu!

A s prosincem i neke stare i nove SFeraške tradicije.

Za početak, održat ćemo book club koji smo odgodili zbog Skupštine. Svi preživjeli i oni koji žele ući u šator Noćnog cirkusa (The Night Circus) Erin Morgenstern dobrodošli su prvog prosinačkog utorka. Iako ćemo s Noćnim cirkusom zatvoriti književne klubove za 2023. to ne znači da se ostatak godine neće pričati o žanrovskoj i ne-žanrovskoj literaturi. Svakog utorka pretresemo i posvađamo se oko barem jednog naslova, pa ako želite gledati ili sudjelovati u književnoj makljaži, samo se pojavite s naslovom. Ili više njih.

Istog utorka imat ćemo i rođendan – Zvjezdarnica Zagreb 5.12. slavi 120 rođendan! Rođendan će proslaviti predavanjem Why observe the stars? austrijskog gosta Arnolda Hanslmeiera s Institut für Geophysik Astrophysik und Meteorologie iz Graza. Oprostit ćemo vam ako se umjesto Kajzerice odete na Zvjezdarnicu, a ako želite proći kroz oboje, već u srijedu će se tamo u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza održati predavanje Povratak na mjesec.

Održat ćemo i misterioznu gledaonicu, uz nekoliko prijedloga za koje se svi kunu da odgovaraju blagdanskom raspoloženju… Razmislite o svim žanrovskim naslovima koji se bave prosincem, možda i pogodite o kojem će filmu biti riječ.

Još jedna proročka točka programa je tulum i (sada već tradicionalna) Grincheva tombola! Zašto proročka? Zato jer među hrpom poklona na stolu sudionici moraju otkriti onaj najbolji… A stol je često pun zamki i lažnih obećanja. Za sudjelovanje je potrebno donijeti svoj doprinos u obliku lijepo (ili prijetvorno) zamotanog poklona kako se ne bi znao njegov pravi sadržaj. Slično, kao i Secret Santa, ali puno aktivnije i s puno više interakcije među poklonima.

Za kraj i posljednji utorak u 2023. godini, iskoristit ćemo priliku što su u međutulumskom tjednu između Božića i Nove godine mnogi na godišnjem odmoru i početi utorak već u 19 sati. Bavit ćemo se  igrama na ploči, ali i riješiti se starih kolača, dogovoriti obećanja i dobre želje za 2024. godinu, isplanirati zajedničke derneke, zajedničke akcije i dodati nove knjige na Hrpu za čitanje.

Uz to, mozgat ćemo o temama za SFerice i imati cjelomjesečni Literarni poguranac; ako imate priču s kojom ste zapeli, javite nam se da pretresemo detalje i pomognemo vam da je dovršite (prije nekih.. hmmm.. rokova)! Uz to, izašao je i novi Parsek, 143. broj, a uredništvo se prijeti i novim prosinačkim brojem.

Čajeva ima uvijek (od Earl Greya do druidskih mješavina), ima i kave, bit će i sokova za osvježenje, kao i napolitanki. I ne zaboravite, redovni program je poput Gusarskih zakona, više sugestija negoli slovo zakona, i na Kajzerici se uvijek nalazi i netko to radi druge stvari.

Prostora imamo dovoljno za sve, pitanje je samo – hoćemo li imati dovoljno vremena?

 

Utorak, 5. 12.

 • 20:00 – 22:00 SFerin klupski sastanak i sakupljanje tema za SFERICE
  • Literarni poguranac
 • 20:30 – 21:30 SFerin Book Klub:  Erin Morgenstern, Noćni Cirkus (The Night Circus)

 

Utorak, 5. 12.

 • 20:00 – 21:30 Why observe the stars? (predavanje, Zvjezdarnica Zagreb)

 

Srijeda, 6. 12.

 • 20:00 – 21:00 Povratak na Mjesec (predavanje, Zvjezdarnica Zagreb)

 

Utorak, 12. 12.

 • 20:00 – 20:30 SFerin klupski sastanak uz teme za SFerice i pretres Božićnih filmova
  • Literarni poguranac
 • 20:30 – 22:00 SFerina misteriozna gledaonica

 

Utorak, 19. 12.

 • 20:00 – 22:00 SFerin predbožićno-novogodišnji tulum  i ideje za supergeekovske ukrase
  •  Grincheva tombola!

 

Utorak, 26. 12.

 • 19:00 – 22:00 SFerin klupski sastanak uz sajam rabljenih kolača
  • Literarni poguranac
 • 19:00 – 22:00 Igre na ploči (i oko ploče)

 

SRETNA NOVA GODINA!