Znanstvena fantastika u školi: Grickonja užasa, Bajkarenje i izrada mističnih bića

Posted on 19.11.2023. | Comments Off on Znanstvena fantastika u školi: Grickonja užasa, Bajkarenje i izrada mističnih bića

U međimurskoj osnovnoj školi Gornji Mihaljevec prošlog su tjedna održani dani znanstvene fantastike, kao završetak obilježavanja Mjeseca knjige, a uz manju logističku asistenciju SFerine školske mreže. Na manifestaciji su sudjelovale posebne gošće: Srebrenka Peregrin je predstavila svoje knjige bajki, a Valerija Strutinskaja je vodila radionicu izrade mističnih bića, raketa za put u svemir i mjesta gdje žive dobre vile.

Po riječima Silvije Soldat, učiteljice i glavne organizatorice prjekta, bajke su bile vrlo zanimljive, neobične i pune iznenađenja, razbudile su dječje glavice i potakle na maštanje, dajući djeci ideje za izradu najmaštovitijih likovnih uradaka.

Dan ranije, s učenicima 2. razreda, održan je Dan znanstvene fantastike, na kojem su učenici  kroz slikovnicu upoznali priču o Grickonji užasa Zorana Krušvara, jednu od rijetkih iz žanra znanstvene fantastike za djecu. Učenici su izradili strip, a s obzirom da je ovo godina prevođenja, preveli su i stihove i tekst na njemački i engleski jezik uz pomoć učiteljica Marte Lončar Vinković i Ivane Kaniški koje su se uključile u projektne aktivnosti.

U manifestaciji obilježavanje Mjeseca knjige sudjelovala je i knjižničarka Jelena Kolar Dokleja.