Program SFere u siječnju

Posted on 01.01.2024. | Comments Off on Program SFere u siječnju

Nova godina i nove prilike su pred nama! Ne znamo što nas čeka u 2024. godini, ali s velikom sigurnosti znamo što nas čeka u siječnju u SFeri.

Na žalost, u posljednjih par godina smo već oguglali na sve šo nam se događalo, tako da su nam dva rata koja se vode na granicama kontinenta već stara vijest (čak i dok uvode robote i AI-eve),  klimatske promjene očekivane (opet tornado u Gospiću?), epidemije dosadne (barem dok ne nastupi prava zombie apokalipsa), a distopije životna svakodnevica. Morat ćemo porazgovoriti o tome što je potrebno da nas trgne iz učmalosti. Bi li to mogla biti zanimljiva tema za literarnu radionicu? Vidjet ćemo…

Prije literarne, počet ćemo godinu opušteno uz rješavanje problema kolača i grickalica preostalih nakon Nove i proslavu – Dana znanstvene fantastike! Iako bi mnogi dani i događaji dali povoda da ih se proglasi danom SF-a, praznik se održava 2. siječnja, na službeni rođendan jednog od očeva SF-a,  Isaaca Asimova. Zanimljiva informacija je da se točan datum Asimovljevog rođenja ne zna. Isaac se rodio između listopada 1919. i siječnja 1920. a pogađanju datuma nije pomogla zbrka u konverziji između julijanskog, židovskog i gregorijanskog kalendara. Obitelj se odlučila za 2. siječanj i sto i četiri godine poslije pogodila baš naš utorak.

Iz izbora “zabavnog programa” čekaju nas još i igre na ploči te book club u kojem čitamo kultne Watchmene Alan Moorea i Davea Gibbonsa, strip koji je potpuno preokrenuo žanr superheroja i spada u jedno od najbitnijih stripovskih ostvarenja. Ako se sad mrštite i počinjete kopati po prošlim programima SFere, ne brinite se, sjećanje vas dobro služi. Watchmeni su nam već jednom bili  na tapeti… u prosincu 2013. Deset godina kasnije, nakon sve sile nastavaka, jedne serije i uključivanja u  DC-ov kanon, imat ćemo za raspravu i novog materijala i novih čitatelja.

Na kraju, s novom godinom dolazi nam i novi SFeraKon! Da se polako vratimo u organizacijsku formu, pokrenuli smo ponovo i SFerakonske sastanke. Dakle rudnik je spreman, samo da podijelimo pijuke i lopate!

Neka siječanj, godina (i igre) započnu!

 

Utorak, 2. 1.

 • 20:00 – 22:00: SFerin klupski sastanak i suočavanje s novogodišnjim rezolucijama
  • Sređivanje tema za SFERICE
  • Dan znanstvene fantastike i rođendan Isaaca Asimova!

 

Utorak, 9. 1.

 • 20:00 – 22:00: SFerin klupski sastanak i komentiranje prošlogodišnjeg SF-a
 • 20:30 – 21:30: SFeraKonski inkubator, evo ga, počinje!

 

Utorak, 16. 1.

 • 19:00 – 22:00: SFerin klupski sastanak, i pogađanje kalendara konvencija
 • 19:00 – 22:00: Igre na ploči i bez ploča

 

Utorak, 23. 1.

 • 20:00 – 22:00: SFerin klupski sastanak, uz pregovore oko sljedećih book clubova
 • 20:30 – 21:45: SFerina literarna radionica

 

Utorak, 30. 1.

 • 20:00 – 22:00: SFerin klupski sastanak, i ocjenjivanje filmova izašlih u siječnju
 • 20:30 – 21:30: SFerin Book Club – Alan Moore & Dave Gibbons: Watchmen

 

[/box]