BLOG.SF – SF pripovjetke s bloga

Priče:

 • Dario Rukavina: Ima li piljaka tamo gore, na jugu?
 • Andrea Kovač: Sam svoj … vlasnik
 • Blaženko Karešin: Moj dragi NLO
 • Irena Bettzuge: Nova Zemlja
 • Ariana Meleš Miljević: Nepredviđena situacija
 • Pavle Ćosić: Ponekad stavim ruku na čelo i kažem sebi: Leposava, prava si seljanka!
 • Vlado Gašperov: Željeni zaborav
 • Vlado Gašperov: Putovanje
 • Wall: Kasandra
 • Maja Ribarić: Martin B (73)
 • Dalibor Kezele: Zelenooka
 • Tatjana Jambrišak: Budna među zvijezdama

Predgovor:

Kažu mi da se uvodnici pišu lakše od priča. Ne trebaš smišljati likove jer su ti oni već dani, ponuđena ti je ne jedna već nekoliko radnji, ne trebaš završetak jer je uvodnik tek početak, trebaš samo posložiti riječi poput strelice i uvesti čitatelja u jednu novu pustolovinu.

A ovo je uistinu pustolovina kakve još nije bilo. Zbirka priča prikupljenih na blogu – prva od, nadam se, mnogih.

S pojavom bloga, postalo je izuzetno lako postati piscem. Iznenada je niknulo na desetke novih pisaca i na stotine priča. No, što je pisac bez knjige? Ako nemaš slova utisnuta u papir, papire složene među korice, korice okićene naslovima i imenima, jesi li uistinu pisac? Da, možda i jesi pisac, negdje duboko u sebi takvim se osjećaš, no tek ti jedna knjižica može podariti zvanje. Da na blogu postoje i kvalitetni (budući) pisci, pokazao je interes izdavača za pojedine blogere. A možda će dokazati i ova zbirka.

SFera, Društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba, i B.O.R.G., Blogerska organizacija raspisanih građana, raspisali su natječaj za kratku znanstvenofantastičnu priču s bloga, sa ciljem promoviranja znanstvene fantastike među blogerima i bloga među ljubiteljima znanstvene fantastike. Već dulji niz godina postoji sumnja da je znanstvena fantastika mrtva; da više nema ideja; pisci se okreću “lakšim” žanrovima poput fantasyja ili horora, gdje se ne mora paziti i poštivati prirodne zakonitosti, gdje se ne razmišlja previše o zbilji. A znanstvena je fantastika oduvijek bila žanr o zbilji, o idejama, mogućnostima i prije svega ljudima i njihovom pogledu na svijet kojim smo ih okružili. I upravo ovdje leži nepresušno vrelo ideja za pisca kojeg zanima kako njegova, tako i svačija budućnost.

Autorima u ovoj zbirci možda se činilo kako su dobili težak zadatak, kada smo ograničili njihovo stvaralaštvo samo na žanr znanstvene fantastike. No oni su svoj zadatak obavili s naočigled velikom lakoćom. Dvanaest ponajboljih priča od jedanaest autora, uvrštenih u ovu zbirku, donosi vam svjež pogled na budućnost, na ljudska, ali i izvanzemaljska razmišljanja, priče o putovanjima i njihovim završecima, o neumitnosti smrti i nepredvidivosti života. Zabavljajući se, igrajući se riječima, mameći nas idejama, naši nas blogeri-pisci uvode u svoje svjetove i tamo nas zarobljavaju svojom maštom, a nama ne preostaje ništa drugo do li da se uživimo u te svjetove i kao čitatelji postanemo njihovim najznačajnijim dijelom.

Ne, znanstvena fantastika doista nije mrtva, daleko od toga. Prolistajte i uvjerite se.

Irena Rašeta
Zagreb, 4. travanj 2006.