Alternauti

Priče:

  • Dalibor Perković: Utjecaj moderne tehnologije na zbacivanje seksualnog jarma
  • Igor Lepčin: Zovite me Mantar
  • Aleksandar Žiljak: Ultramarin!
  • Danilo Brozović: Prevučena sivim
  • Tatjana Jambrišak: Ima li bolje zabave, moje dame? (priča nagrađena SFEROM!)
  • Kristijan Novak: Ork
  • Zoran Janjanin: Pravo prolaza
  • Zoran Vlahović: Ovo je tijelo moje …

Urednici: Darko Macan, Tatjana Jambrišak i Darko Vrban

Naslovnica: Tatjana Jambrišak
 

Predgovor:

Bilo je nekad da su hrvatski pisci smještali radnju svojih SF priča u tuđe krajeve ili generičke SF pejzaže jer su se sramili vlastitih. Pogleda li neki nevježa odredišta na koja nas vodi ova zbirka – u Kopenhagen, prema Ardenima, kroz zemlje Svetog saveza, do vistarijskih oceana, mimo Doktorgrada, na planetoid što pada prema suncu … – mogao bi pomisliti da je to i dalje slučaj. Ništa, međutim, ne bi bilo dalje od istine.

Hrvatski SF nema više razloga bježati sĂ?¢m od sebe. U proteklih je osam godina, kroz naših je osam zbirki, sazrio idejno i pripovjedno te širinom interesa i čistom kvalitetom postao ravnopravan bilo kojoj nacionalnoj znanstvenofantastičnoj književnosti. Neki od autora koji su s nama od početka – Aleksandar Žiljak, recimo, ili Tatjana Jambrišak – pišu priče koje se čekaju, njihovi su svjetovi pronašli stanovnike. O njihovim se opusima raspravlja. Ako u Alternautima nema priče koja bi izrijekom bila smještena u Zagreb, Petrinju ili Karlovac, to ne znači da Hrvate nećemo sresti u gradu Male sirene ili negdje u zvjezdanoj dijaspori, da ljude kakve znamo nećemo prepoznati u hodnicima Akademije za superjunačenje, među orcima ili mrcinicama. Ako smo išta postigli kroz ovih osam knjiga, onda je to da je hrvatski SF zavolio sebe i time stekao čitav svemir i pravo da otplovi drugdje, gdje god da poželi.

Zanimljivo, kroz barem polovicu ovogodišnjih priča provlači se pitanje “Kuda dalje, jednom kad smo dostigli snove?” Zaista, kuda dalje? Ako postojanje hrvatskog SF-a više ni pred publikom ni pred kritikom ne treba pravdati, ako se u knjižarama svakih mjesec ili dva pojavi novi domaći SF roman ili zbirka, kakva uloga ostaje ovoj – prvobitno rezervatski i promidžbeno zamišljenoj – zbirci? Kuda dalje?
Klonirali me ako znam, ali u jedno sam siguran.

Plovidba će biti nemirna. Uzbudljiva.

Drukčija.

Darko Macan,
u zadnji sat pred tisak, naravnoĂ‚Â

-> Čitaonica / SFerakonske zbirke