Kap crne svjetlosti

Priče:

  • Zoran Krušvar: Izvršitelj
  • Petra Bulić: Antarktički vjetar (priča nagrađena SFEROM!)
  • Bojan Sudarević: Jedina
  • Danilo Brozović: Anne Droid (priča nagrađena SFEROM!)
  • Irena Rašeta: Iskupljenje
  • Krunoslav Turda: Gospodin Mirić
  • Biljana Milić: Nad Grottovom visoravni
  • Tereza Rukober: Međuprostor
  • Dinko Relković: Smrt leminga
  • Dražen Kačar: Konstante

Urednici: Tatjana Jambrišak i Darko Vrban

Naslovnica: Darko Vučenik
 

Predgovor:

Jedanaest

Stigli smo i do jedanaeste zbirke! Jedanaest – nezgodan broj. Prvi od deset koliko je potrebno da se dostigne novi jubilej. Puno je hrabrosti – da ne kažemo ludosti – trebalo da se krene, a još više truda da se održi i stigne do broja deset. Svi mi, koji volimo znanstvenu fantastiku, zahvalni smo bivšem uredniku i svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u tom pothvatu.

Preuzevši “uredničku palicu”, svjesni smo da tom zamišljenom palicom nemamo kome mahati doli sebi samima. A nema ni prestižne uredničke fotelje, već samo tvrda stolica ispred računala, pohabani svesci hrvatske gramatike i pravopisa, prsti ukočeni od kuckanja po tipkovnici i oči natečene zbog probdjelih noći pogleda prikovanog za monitor. No, sve to prihvaćamo s osmjehom pošto smo uvjereni da će nam se trud, na kraju, isplatiti. Deset je dokaza za to, a vodi nas nada da će ih biti barem još deset. A hoće li biti teže ustrajati, nego je bilo stvarati, to će samo vrijeme pokazati.

Jedanaest je naslova u jedanaestoj zbirci. Autori nas vode na zanimljiva mjesta: od Antarktika kojim briju ledeni vjetrovi, preko krvlju natopljenih kontinentalnih gora, pa sve do užarene pustinje stranog planeta. Od neobičnih bića zbunjujućih imena što žive na bajkovito opisanom svijetu, do jednako neobičnih posjetitelja na ovom našem stvarnom. Ulazimo u tamne zakutke ljudske psihe: iz glave ksenofobičnog mladića prelazimo u um znanstvenika poludjelog od ljubomore; upoznajemo dvojicu masovnih ubojica, ženu koja osuđuje samu sebe na propast odričući se izvora besmrtnosti, original koji prezire svoju kopiju. Suosjećamo sa čovjekom koji pati zbog gubitka voljenog stroja; pokušavamo prodrijeti kroz mrak slijepe mlade žene; posjećujemo skromni novozagrebački stan ispunjen sumnjom, srećom, zatim i tugom. Upuštamo se u jedno putovanje kroz vrijeme i vjerujemo u jedno obećanje putovanja na Mars. Preplavljuju nas razočaranje, tuga, strah, sumnja, bol, nasilje, krv, ubojstva (o da, puno su smrti naši autori posijali!), ali iza sveg tog crnila ponegdje se nazire svjetlo i nada.

A nade ima i za hrvatsku znanstvenu fantastiku. Autori nam dolaze iz Ă„Â?urđevca, Nove Gradiške, Osijeka, Rijeke, Splita, Vinkovaca, Zadra i Zagreba. Čak ih je osmero novih u zbirci, a troje od njih objavljuje po prvi put. Ne možemo a da zbog toga ne osjetimo ogromno zadovoljstvo i da vas, pritom, ne pozovemo da zajednički prođemo kroz ove kapi crne svjetlosti u potrazi za nekim novim, boljim svijetom.

Darko Vrban
U Zagrebu, 8. ožujka, 2005.

-> Čitaonica / SFerakonske zbirke