Zagreb 2014.

zagreb 2014

Priče:

  • Zoran Pongrašić: Dijagonala (priča nagrađena SFEROM!)
  • Saša Škerla: Još minutu, još samo jednu minutu
  • Žarko Milenić: Jesi l’ vidio moj novi film?
  • Dalibor Perković: Tuđinac
  • Aleksandar Žiljak: Kasja
  • Tatjana Jambrišak, Goran Konvični, Darko Macan, Damir Starešinić: Ona koju vole bogovi

Urednici: Darko Macan i Tatjana Jambrišak

Naslovnica: Sebastijan Čamagajevac
 

Predgovor:

Zašto Zagreb 2014?

Naslov poput ovog nosi, zapravo, samo probleme.

Pisci izvan Zagreba (srećom ne svi: imamo Puljanina, imamo Petrinjca, imamo čovjeka iz Brčkog) namršte su se na takvu metropocentričnost. Drugi frknu na samu pomisao zadane teme – “zadaćnica,” kažu (što meni govori više o njihovom shvaćanju zadaćnice no o nemogućnosti pisanja na temu). Treći ni ne pročitaju uvjete.

Distributeru isto nije pravo. Kao, u knjižnicama će reći da je to opet isto, bio bi bolji neki drugi naslov, tko će to izvan Zagreba kupiti?

A eto, ipak, Zagreb 2014. Zašto?

Zato što je sitnim slovima u Zagrebu 2004, tamo prije otprilike tri godine, pisalo da razmišljamo o nastavku. Zato što me tu i tamo netko upitao kad će Zagreb 2014 pa sam razmišljanje počeo shvaćati kao obećanje. A obećanje je sveta stvar.

Zato Zagreb 2014.

I možete coknuti na ideju tematskih zbirki i možete odmahnuti rukom na ideju nastavka i možete odbiti čitati umišljene Zagrepčane, ali jednu stvar ne možete zanijekati: da se između ovih korica nalaze priče koje su nadišle okvire zadaćnice, da se dio ponajboljeg hrvatskog SF-a nalazi baš ovdje, da u knjizi nema retka iza kojeg ne stojim. To vam obećavam.

A razmišljam o Zagrebu 2094.

Darko Macan

-> Čitaonica / SFerakonske zbirke