CroZBiFaniStorija

Stranica 1 Stranica 2 Stranica 3 Stranica 4 Stranica 5 Stranica 6 Stranica 7

Cro + ZBiF (znanstvena beletristika i fantastika) + fan (navijač) + historija = CROZBIFANISTORIJA (Subjektivna povijest Cro-esef-fandoma)

Uvod

——————————–
FLASH ! FLASH ! FLASH ! GORDON !
NAJFRISKIJA VIJEST !
EXKLUSIVNO ! EXPLOSIVNO ! EX PREX POJELA DECA KEX !
BAKA JE ODLUCILA PROGOVORITI !
SPEAK, GRANNY, SPEAK !
——————————–

U ljudskoj je naravi da se katkada zainteresira “a kako je sve to počelo?” Pa onda povjesničari imaju festival ako znaju – ili noćnu moru ako ne znaju.

Među najviše vrhunce esefične beletristike ubrajam pripovijetku “900 baka” R. A. Laffertyja: istraživači na nekom planetu istražuju domorodačku etnologiju pa otkriju kako ta rasa u svakoj generaciji ima samo jednu zajedničku mamu koje ne umiru nego kako koja ostari i postane baka odlažu ih u podrum na police. I tako oduvijek. I nađu istraživači taj podrum a tamo na policama čuči uredno poslagano kao u arhivi 900 generacija živih baka! Dakle negdje na policama mora biti i prva najprva baka! A ako je prva, znat će kako je sve to počelo! Pa će im to reći a oni će se proslaviti jer će saznati najzagonetnije pitanje svijeta i svemira: kako je sve to počelo?

Mislim, frigaj ti sve te teorije o protozoama i o evoluciji i Adamu i Evi i sve to, ova će im baka reći iz prve ruke!

I nađu oni prvu baku i pitaju je, a ona stara, mora se prisjetiti, a tu do nje čuči i njena kći (druga! baka) i unuka (treća!) i praunuka, i sve se one prisjećaju, i napokon se sjete, pa padnu u histeričan smijeh. Vrište od smijeha, i hihoću, “Oh kako je to bilo smiješno, kakva je to šala bila, kakva smiješna šala, urnebesna šala, najsmješnija šala na svijetu!”

Smiju se i smiju, vrište od smijeha, nikako od silna smijeha da dođu do daha i ispričaju kako je sve to počelo. Kakva je to šala bila! Kakva smiješna šala!

Ja sam nešto kao “prva baka Cro-esef-fandoma” jer sam sticajem okolnosti imao prste u tim počecima … Točnije, “jedna od tuceta prvih” (ugodno je kad te s divljenjem tapšaju po ramenu, ali fer je fer! Kako će se vidjeti, sve su izmislili drugi a ja sam samo bio nazočan.) Pa si mislim, možda nije loše da o tome kažem sve što znam prije no što bude kasno. Prije no što posenilim, prije no što mi to ne postane presmiješno, “kakva smiješna šala” i sve to.

Ovo što slijedi (ovako iz vedra neba) subjektivna je šala pardon povijest da ne rečem historija Cro-esef-fandoma (naški bi se to valjda reklo “hrvatskoga ZBiF-navijaštva”?). Rečeno drugačije, ovo su osobni memoari jednoga fosila.

A vjerujte mi, kakva je to šala bila!

Lijepi pozdrav, Dobri Dotepenec, Sanobor

Stranica 1 Stranica 2 Stranica 3 Stranica 4 Stranica 5 Stranica 6 Stranica 7

Pages: 1 2 3 4 5 6 7