SFera
PARSEK
   Parsek br. 71
   Parsek br. 72
   Parsek br. 73
UVODNIK

Pojednostavljena definicija da autor "čiste" znanstvenofantastične priče polazi od (ili tvrdi kako polazi) poznatih činjenica, razvijenih u uvjerljivom smjeru...

Sam J. Lundwall


Budućnost opisana u dobroj SF priči treba zapravo biti mogućom, ili barem uvjerljivom. To znači da pisac treba biti sposoban uvjeriti čitatelja (i sebe) kako se čuda što ih opisuje zbilja mogu obistiniti… a to postaje zeznuto kad dobro, ozbiljno pogledate svijet oko sebe.

Frederik Pohl


"Hard" science fiction … traži alternativne moguće budućnosti putem promišljenih ekstrapolacija uglavnom na isti način kao što dobra povijesna književnost rekonstruira vjerojatnu prošlost. Čak i daleka fantazija može predstavljati značajan test ljudskih vrijednosti izloženih novom okolišu. Izvodeći svoje najuvjerljivije zamisli iz napetosti između stalnosti i promjene, znanstvena fantastika kombinira različitost novine sa svojom umjesnom vrstom zbiljnosti.

Jack Williamson


Vrli štioče, pred Tobom je jesenji "Parsek". Mmmda, to je barem očito…

Što donosimo? Ponajprije, priču military štiha, čiji je autor renomirani Zoran Vlahović. Priča je vješto komponirana, a dočarava nam dvojbu profesionalnog vojnika, kao i njezino brzo rješavanje. Radikalno rješenje vodi suđenju, premda moram napomenuti kako u zemlji kojoj ne fali vojnika pred sudovima niti jedan (koliko mi je poznato) nije suđen zbog djela koje je počinio Vlahovićev junak. Nadalje, KČVR odražava filmski plodnu jesen, premda je Žiljak očito ne misli kako je kvantiteta urodila i odgovarajućom kvalitetom. Dalibor Perković Izitpajn nas izvještava o ovogodišnjem RiKonu i pojašnjava zašto na iduću riječku konvenciju SF-a kani ponijeti šah-garnituru. Na posljetku, tu je i novi nastavak nadasve poučnog Priručnika o (ne)pisanju SF-a.

Bitne novosti odigravaju se u SFeri. Priprema se zbirka za iduću godinu, postavljena je web stranica, a Izitpajnovom zaslugom na njoj je zaživio i "Parsek" na adresi: http://www.sfera.hr/parsek

A sada bad news: link sa SFerine stranice NE VODI na "Parsekovu" web emanaciju, zapravo u trenutku dok ovo pišem - početak prosinca - linkovi ne vode nikamo. Prestrašno…

Okej, ljudi. Web stranica je tu - treba je još malko doraditi, pa će biti posve funkcionalna. Nemam iskustva u izradi i održavanju internetskih stranica, no nadam se kako će sajt uskoro zbilja proraditi. Drugo, i dalje se kuburi s prostorom udruge. No, na ovom mjestu upada autocenzura, pa ću tu temu razrađivati drugom zgodom.

Na posljetku, prenosim zamisao Aleksandra Žiljaka: možda je došlo pogodno vrijeme za širu promociju SF-a u Hrvata. Uskoro će biti zagrebačke promocije četiri autorske zbirke biblioteke "Sfera", što je u svakom slučaju dobar početak.

B.Švel