Povratak na glavnu stranicu
parsek.blog.hr

UVODNIK

(Znanstvena fantastika je) ...ona grana literature koja se bavi utjecajem znanstvenog napretka na ljudska bića.

Isaac Asimov

Bacajući izazov antropocentrizmu i vremenskom provincijalizmu, znanstvena fantastika otvara svekoliku civilizaciju i njezine premise konstruktivnoj kritici.

Alvin Toffler

Zgodna kratka definicija gotovo sve znanstvene fantastike mogla bi glasiti: realistična spekulacija o mogućim budućim događajima, čvrsto utemeljena na odgovarajućem znanju zbiljskog svijeta, prošlog i sadašnjeg, i na podrobnom poznavanju naravi i značenja znanstvene metode.

Robert Heinlein
Godinu 2004. otvaramo zimskim "Parsekom", i to pričom hrvatskog fana iz Njemačke, dr. Zvonimira Freivogela. Riječ je o šarmantnoj mitološkoj fantasy pripovijetci koja je pisana prije gotovo dvadeset godina, a ovo joj je prvo objavljivanje, uz ilustraciju Filipa Cerovečkog. Nadalje, kina vrte, a Čubi (kao što je uobičajeno) recenzira, dok nam web-urednik, tj. uwebničar Dalibor Perković Izitpajn pojašnjava kako izgleda SF konvencija u Kraljevini Slavoniji. Na posljetku, tu je i prikaz četiri autorske zbirke hrvatske znanstvene fantastike, čiji su autori Tatjana Jambrišak, Darko Macan, Aleksandar Žiljak te Igor Lepčin (v. kratke vijesti).

Na ovome mjestu treba malo zastati i meditirati o hrvatskom SF-u općenito. Naime, spomenute autorske zbirke bitan su korak za izlazak hrvatske znanstvene fantastike iz svojevrsnog geta. Prema svemu sudeći, zapažene su u mainstream krugovima, a bile su i okosnicom kolumne Strahimira Primorca u posljednjem broju (4/2003) časopisa "Most" koji promiče hrvatsku književnost u inozemstvu. Mic po mic, pa će se i SF izboriti da bude integralnim dijelom hrvatske kulture, a ne marginalna - upravo supkulturna! - pojava.

SFerina web stranica je reorganizirana, sada brigu o njoj vodi Izitpajn. Adresa je:

http://www.sfera.hr/

Link na "Parsek" sada radi, no ponavljam neizmijenjenu web adresu:

http://www.sfera.hr/parsek/

Problem sa SFerinom stranicom je to što i dalje nije posve u funkciji. Držim palce da uskoro proradi u cijelosti.

Sferakon se priprema pod vodstvom Vlatka Jurića Kokića, i to je dobra vijest, no udruga i dalje kuburi s prostorom, pa se nadajmo kako će do idućeg broja "Parseka" stvari već bolje stajati.

B.Švel
forum
www.sfera.hr