Povratak na glavnu stranicu
parsek.blog.hr

UVODNIK

(Znanstvena fantastika je) ... povijesna literatura... U svakoj SF priči postoji eksplicitna ili implicitna zamišljena povijest koja povezuje opisano razdoblje s našom sadašnjicom ili nekim trenutkom u našoj prošlosti.

Kim Stanley Robinson

Znanstvena fantastika je bilo što što se objavi kao znanstvena fantastika.

Norman Spinrad

Znanstvena fantastika je sve na što upremo i kažemo da je to.

Damon Knight

Znanstvena fantastika je literatura o budućnosti koja kazuje priče o čudima koje se nadamo vidjeti - ili da će ih vidjeti naše potomstvo - sutra, u sljedećem stoljeću ili u neograničenom trajanju vremena.

Terry Carr


Štovani štioče, ova promjenjiva hladno-vruća jesen donosi "Parseku" nove vrijedne autore. Naime, "Parsek" će, koliko je god to moguće, nastojati objavljivati razmjerno neafirmirane autore u alternaciji s onima poznatijima, kako bi se širio krug aktivnih spisatelja, ilustratora i drugih. Ponajprije, po prvi put objavljujemo jednu priču Riječanke Tereze Rukober, koja se u svojoj prototipskoj formi pojavila na literarnoj radionici elektroničkog fanzina NOSF. No, kao i priča Leona Zambona u prošlom broju, Terezin Plavi je pretrpio stanovite izmjene u tijeku priprema za "Parsek". S druge strane, naslovnicu je sačinio Bojan Peršić, koje je u prošlom broju ilustrirao spomenutu kratku pripovjest Leona Zambona. Nadalje, budući ljeto i rana jesen u Hrvatskoj baš ne obiluju organiziranim fandomskim zbivanjima, u ovom broju stoga donosimo izvješće s ovogodišnjeg Eurocona, koji je početkom kolovoza bio održan u bugarskom gradu Plovdivu. Nadalje, objavljujemo i filmsku recenziju, kao i nastavak priče o prapovijesti hrvatske znanstvene fantastike (iliti Baka Druga Krste A. Mažuranića, koja se već neko vrijeme nalazi na SFerinom sajtu - op. uw.) Na posljetku, zaključno s ovim brojem zastajemo s pothvatom sačinjavanja Priručnika o (ne)pisanju znanstvene fantastike. Naime, od sljedećeg broja počinjemo s jednim opsežnijim projektom - bibliografijom hrvatske znanstvene fantastike do 1945. godine, i to zaslugom poznatog SF autora Živka Prodanovića. Istodobno, Aleksandar Žiljak - u svojstvu kourednika hrvatske antologije znanstvene fantastike - priprema bibliografiju priče za razdoblje od 1976. do 2006. godine, koja uzgredno nastaje u postupku sastavljanja antologije. Stoga je za očekivati kako će i taj segment bibliografije naći svoje mjesto u budućim brojevima "Parseka". No, to nipošto ne znači kako je priručnik o (ne)pisanju zaključen - on ostaje živućim projektom koji će se i dalje dopunjavati!

***


Udruga SFera - kao što je poznato - ima nove prostore na zagrebačkoj Kajzerici. Kako bi se olakšalo snalaženje u prostoru onima koji imaju želju pohoditi SFerin novi nastan, objavljujemo shemu koja bi trebala pomoći novacima (i ponekom starom članu) neka nađu Udrugu na novoj adresi.

"Parsek" na webu:
http://parsek.sfera.hr/

Kontakt:
parsek(a)sfera,hr


B.Švel

forum
www.sfera.hr