Povratak na glavnu stranicu
parsek.blog.hr

UVODNIK

SF je, dakle, literarni žanr čiji nužni i dostatni uvjeti su prisustvo i uzajamno djelovanje očuđenja i spoznaje, te čije glavno formalno sredstvo jest imaginativni okvir (koji je) alternativan autorovom empirijskom okruženju.

Darko Suvin

Znanstvena fantastika je spekulativna književnost u kojoj autor uzima kao svoj prvi postulat zbiljski svijet onakvim kao što ga znamo, uključujući sve utvrđene činjenice i prirodne zakone. Rezultat može biti krajnje fantastičan u sadržaju, ali to nije fantazija, to je legitimna - i često vrlo pomno promišljena - spekulacija o mogućnostima zbiljskog svijeta. Ova kategorija isključuje raketne brodove kojo prave U-zaokrete, zmijske ljude s Neptuna koji žude za ljudskim djevama, kao i priče od autora koji su u skautima pali na polaganju vještarstva iz deskriptivne astronomije.

Robert A. Heinlein


Štovani štioče, "Parsek" zaključuje razmjerno uspješnu godinu. Izišla su četiri kvartalna broja, kao i sferakonski special unlimited edition. Okej, pet brojeva godišnje možda i nije baš najuobičajeniji ritam izlaženja, no godišnji plan je ispunjen. Tako bude i u idućoj godini, uz pokoje iznenađenje! No, dragi štioče, mogao bi se upitati - kao što urednika "Parseka" ponekad salijeću - kako je papirnati fanzin zapravo zastario... Kako je došlo doba Interneta, web stranica, e-zina, blogova. Kako je papir za dinosaure, romantičare, nostalgičare, djecu koja su odbila odrasti. Ne slažem se - i to iz više razloga!

Počinjem od prividno najbanalnijeg. Naime, papirnato izdanje sili na određeni ritam izlaženja, a za fanzin - kao uostalom i za svaku periodičnu tiskovinu - upravo je periodičnost najvažnija. Tko ne vjeruje, neka se informira što se događa s "Futurom", ali i s časopisima poput "Interzonea", čiji nakladnik i uredništvo su već počeli davati izjave u stilu we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender!

Nadalje, papir omogućava distribuciju i ondje gdje web ne dopire. S obzirom da se "Parsek" za sada ionako distribuira u ograničenim količinama, ovo i nije neki argument. No, potencijal postoji, kao što je pokazala pojava "Parseka" na ovogodišnjem Interliberu.

Na posljetku, dolazim do romantičarskog, nostalgičarskog, infantilnog razloga: papir je onome na čemu smo odrasli i na što smo navikli.

I ošće: "Parsek" ide i na web, pa opet nitko nije zakinut!


* * *


I u ovom broju priča autora Robija Selana dolazi iz Istre, kao i naslovnica Bojana Peršića, dok je Marina Jadrejčić poslala pjesmu "koja u SF svijetu još nije objavljena (izašla je u jednoj ne-SF zbirci)", kako reče Marina. U ostalom, Istra se pokazala možda najživljom regijom što se tiče znanstvene fantastike i fantasyja.

S druge strane, filmska ponuda je ove jeseni bila prilično obilna, pa i KVČR ovaj put djeluje kao Maxim po diviziji. Doduše, "puca kao Maxim po diviziji" je izraz još Prvog svjetskog rata, no ovaj broj je uopće pomalo retro. Ne samo što od Krste A. Mažuranića saznajemo o prapovijesti hrvatskog fandoma, već počinjemo i s pothvatom koji je dugo čekao na ostvarenje, a to je objavljivanje bibliografije hrvatskog SF-a. Naime, poznati pisac i ljubitelj SF-a Živko Prodanović prikupio je visokovrijednu građu o hrvatskom SF-u do 1945. godine, koju od ovog broja počinjemo objavljivati u nastavcima. Bit ćemo, dakle, prilično retro još dugo vremena, a za očekivati je kako bi pothvat sastavljanja bibliografije ušao u novu fazu...

"Parsek" na webu:
http://parsek.sfera.hr/

Kontakt:
parsek(a)sfera,hr


B.Švel

forum
www.sfera.hr