Povratak na glavnu stranicu
parsek.blog.hr


VIJESTIODRŽAN CRŠ

U zagrebačkom Studentskom centru održan je sedmi po redu festival stripa Crtani romani šou. Između 26. i 28. studenog posjetitelji su, među ostalim, mogli uživati u izložbama - kako onoj natječajnoj, tako i radovima Esada T. Ribića - zatim radionicama, obilnoj burzi stripa, te drugim programskim točkama. Filmske projekcije u velikoj dvorani te CRŠ Kinu na katu, bile su također tematske: Spider-man 2, X-men 2, Punisher i Garfield, kao i turski Komandant Mark te talijanski animirani Alan Ford.

Nema sumnje kako je glavna poslastica bilo gostovanje talijanskog crtača Galliena Ferrija te scenarista i urednika Morena Burattinija, koji su autori popularnog junaka Zagora.

Pohvale organizaciji, a osobito Radiju 101 i Tihomiru Tikulinu Tici!


OTVOREN FANTASY SHOP U RIJECI

Dana 1. prosinca u Rijeci je otvoren novi fantasy shop GAME MASTER na adresi Križanićeva 1c, pasaž iznad hotela Kontinental. Posjetitelji u njemu mogu kupiti ne samo razne igre i potrepštine za njih, već i stripove, kao i knjige znanstvenofantastične te fantasy tematike, uključujući i knjige iz biblioteke "Sfera", do sada nedostupne u riječkim knjižarama. U sklopu dućana je i igraonica, a namjera je neka GAME MASTER postane okupljalište ljubitelja kreativnih igara. Dodajmo kako je jedan od voditelja programa poznati SF i fantasy autor Zoran Krušvar.


ISTRAKON 2005.

Istarska konvencija znanstvene fantastike održat će se u Pazinu - prema raspoloživim informacijama - između 11. i 13. ožujka 2005. godine. Natječaj za priče je već raspisan; tekst natječaja smo već donijeli u dva prethodna broja, pa ga ovaj put preskačemo - dodajmo da je natječaj otvoren do 15. siječnja, a puni tekst može se vidjeti na adresi:
http://www.ice.hr/davors/natjecaj_2005.htm


"MOST" - "THE BRIDGE"

Literarni časopis "Most" ("The Bridge") u dvobroju 3-4 za ovu godinu donosi tekst na engleskom jeziku autora Aleksandra Žiljaka u kojem se daje sažeti pregled stanja hrvatske znanstvene fantastike. Tekst je objavljen uz brojne ilustracije, uključujući naslovnice sferakonskih zbirki, knjiga iz biblioteke "Sfera", kao i naslovnicu prošlog broja "Parseka". Za očekivati je kako će ovaj Žiljakov članak pridonijeti informiranosti međunarodnih stručnih literarnih krugova glede hrvatskog SF-a i fantasyja, budući se "Most" ponajprije distribuira po sveučilišnim katedrama i kulturnim centrima u inozemstvu.


IZIŠLA "FUTURA" BROJ 123

Pojavljivanje jedinog hrvatskog profesionalnog časopisa na kioscima pomalo postaje viješću...

forum
www.sfera.hr